Sociala företag jobbar mot samhällsnyttiga mål som att förbättra klimatet, bidra till en tryggare livsmiljö eller minska utanförskap.
Anders Bro är utvecklingsledare på Region Örebro län och projektledare för regionens arbete med sociala innovationer.
Han deltar också i flera internationella projekt om sociala företag och menar att Sverige ligger efter många andra länder i Europa.
– Många kommuner har inte alls de här frågorna på dagordningen. Och om de finns med är de ofta inte särskilt högt prioriterade, säger han.
På uppdrag av Sveriges kommuner och regioner, SKR, arbetar Anders Bro nu med en handbok i ämnet. Med hjälp av goda exempel från hela landet hoppas han kunna bidra med både inspiration och kunskap.
Boken tar avstamp i den nationella strategin för socialt företagande som kom för två år sedan.
– Politiker är en viktig målgrupp för boken. Det har stor betydelse var i organisationen man lägger frågan om sociala företag, säger Anders Bro, som förordar att den läggs på högsta politiska nivå.
I sin bok går igenom vikten av att ha styrdokument och handlingsplaner, och även en systematisk uppföljning.
– Ofta saknas styrdokument och tydliga handlingsplaner. Det finns ett antal aktiviteter som måste vidtas för att öka möjligheterna till framgång, konstaterar Anders Bro.
Ett kapitel handlar om sociala arbetsintegrerande företag. Där tittar Anders Bro bland annat på relationerna med kommunernas arbetsmarknadsenheter.
– Många kommuner har starka arbetsmarknadsenheter som driver det som sociala företag kan göra. Det är en känslig fråga som man inte får väja för.
Boken innehåller också avsnitt om möjligheterna till direktupphandling och reserverade upphandlingar samt idéburet offentligt partnerskap, IOP.
Handboken, som kommer att vara på 70-80 sidor, släpps i början av oktober.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer