Uppdrag granskning i SVT avslöjade i slutet av förra året flera fall av misstänkt jäv och kopplingar mellan kommunala tjänstemän och företaget Hero. En chef inom Göteborgs Stads integrationsenhet, en del av den sociala resursförvaltningen, förhandlade fram avtal för boende värda miljontals kronor med ett privat företag, Hero, för att sedan bli hög chef i samma bolag. Detta skedde dagarna efter att det tredje och sista avtalet undertecknats. Erbjudandet om jobb hade chefen fått flera veckor tidigare innan avtalet skrevs på.
Chefen har också undertecknat ett avtal värt mer än 22 miljoner, trots att chefen inte hade rätt att teckna så stora avtal, enligt delegationsordningen.
Den aktuella chefen hävdar att det inte existerar någon koppling mellan avtalen och anställningen på Hero.
Dessutom har två tjänstemän, på samma förvaltning, tagit anställning i företaget. En av dem har arbetat som handläggare för avtalen med Hero på sociala resursförvaltningen.
Riksenheten för korruption inledde en förundersökning med misstanke om mutbrott och trolöshet mot huvudman. I februari lades förundersökningen dock ned vilket innebär att det inte längre finns några misstankar om brott.
Hero har lyckats skriva flera lukrativa avtal, värda sammanlagt uppemot 140 miljoner kronor, med Göteborg trots att det vid de senaste två avtalen behövts allt färre boendeplatser för nyanlända ensamkommande barn. Det sista avtalet har längre löptid än de tidigare och kan totalt bli det dyraste av de tre för Göteborgs Stad. Om alla platser används och avtalet inte sägs upp i förtid är det värt över 80 miljoner kronor.
Revisionsfirman PWC har tittat på avtalen mellan Göteborgs Stad och Hero och är starkt kritisk i sin rapport (pdf). PWC skriver under rubriken Avtalsrättsligt perspektiv: “De avtal som granskats under kartläggningen (Heros m.fl.) har en inte ändamålsenlig utformning och struktur. Vissa delar så svårtolkade att det råder stor otydlighet med vad som egentligen avses t.ex. under avtalspunkten Tvist. Flera betalningar till Hero har gjorts i enlighet med muntliga överenskommelser avseende saker som inte behandlas i de skriftliga avtalen. Det kan inte uteslutas att Hero gynnats på ett otillbörligt sätt av otydlig, och ibland icke-existerande skriftlig avtalsdokumentation.”
Rapporten är också kritisk till upphandlingsförfarandet: “Vad beträffar offentlig upphandling fanns det vid kartläggningen av förvaltningens mellanhavanden med Hero Sverige AB indikationer på att upphandlingsregelverket kan ha trätts förnär i samband med den första revideringen/ omförhandlingen av det ursprungliga direktupphandlade kontraktet. Emellertid pågår en ytterligare revidering/omförhandling av avtalet och det slutliga resultatet av denna åtgärd är ännu inte känd. Den första revideringen skulle kunna betraktas som ett gynnade av bolaget.”
Nu kommer även kritik i en rapport från Stadsrevisionen (pdf) i form av en anmärkning, den hårdaste kritik en revision kan utdela enligt kommunallagen. De menar att köpet av boendeplatser kunnat ha blivit mycket lägre om nämnden begärt in anbud från andra aktörer.
Fram till november 2016 låg kostnaden för Göteborgs kommun för tomma platser hos externa företag eller organisationer på 175 miljoner kronor med en kostnad under januari för externa platser på 8,6 miljoner kronor.
– Jag hade inte sagt någonting om det hade handlat om 1,25 miljoner, men nu handlar det om 125 miljoner. Även om de bara hade pressat priset med 10 procent så hade det gett en besparing på 12,5 miljon kronor, säger Lars Bergsten, Stadsrevisionens ordförande till Göteborgsposten.
Men kritiken stannar inte där. Enligt Stadsrevisionen är listan av fel lång. Direktupphandling har skett utan skriftlig motivering. Dessutom har nämnden förlängt avtal i strid med lagen,
Trots bristerna föreslår Stadsrevisionen att nämnden beviljas ansvarsfrihet och rapporten får inga direkta konsekvenser, annat än möjligen politiska.
– Vi tar den här kritiken på största allvar och har redan påbörjat arbetet med att säkerställa att vi i vårt arbete följer lagen, säger Kommunalrådet Marina Johansson (S), som är ordförande i nämnden till Göteborgsposten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer