Många myndigheter vill väldigt mycket när det gäller att ställa bra krav på hållbarhet i sina upphandlingar, men är osäkra på exakt vilka krav de kan och bör ställa. På konferensen Hållbar upphandling kommer Magnus Sallbring, hr- och marknadsdirektör på Atea, att prata om hur vi kan hitta rätt nivå på hållbarhetskraven för köp av it-produkter.
Vad är en rimlig nivå på hållbarhetskraven i en upphandling och hur kan jag säkerställa att de efterlevs? Det är en fråga som många upphandlare säkert ställer sig, inte minst vid köp av it-produkter.
Ett problem är att det är enkelt att ställa krav som ser bra ut på pappret, men som kanske inte är så väl förankrade i verkligheten. Magnus Sallbring, som arbetat mycket med hållbarhetsfrågor inom it-branschen, menar att vi kan vara lite aningslösa ibland.
– Det finns en risk att vi med vår kravställning bygger ett elfenbenstorn som bara blir högre och högre tills det når ovanför molnen och tappar kontakten med hur det ser ut på golvet. I stället borde vi se efter hur stort glappet är i dag mellan en rimlig lagstiftning och hur det faktiskt ser ut verkligheten. Om vi identifierar det glappet och jobbar med att minska det i stället för att bara bygga på vårt torn är mycket vunnet.
Det innebär nu inte att vi ska minska på kraven bara för att vara säkra på att leverantörerna kan efterleva dem.
– Vi kan inte nöja oss med någon sorts mellanmjölkskrav för att förenkla efterlevnaden av kraven. Då driver vi inte den här frågan framåt och det tycker jag är vår förbannade skyldighet att göra i den här branschen.
Något som skulle kunna hjälpa upphandlarna är om det fanns någon form av standard de kunde luta sig mot och som visade vilka krav som är viktiga och som man kan förvänta sig att en leverantör ska kunna uppfylla. Atea gick före sommaren ut och frågade sina kunder om de ville att Atea skulle bidra till att ta fram en sådan standard och den idén var väldigt populär.
– Det här är väldigt mycket i sin linda än, men det finns helt klart ett behov av en standard som fastställer en rimlig kravnivå vid it-köp. Upphandlaren kan då peka på en oberoende standard för att förklara varför kravställningen ser ut som den gör och leverantörerna vet vilka krav som kommer att ställas i upphandlingarna.
Mer om det här kommer ni att få höra på Upphandling24:s konferens den 26 oktober på Grand Hôtel i Stockholm.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer