Regeringen siktar på att bli färdig med två lagrådsremisser för offentlig upphandling till sommaren, meddelade civilminister Lena Micko som konferensens invigningstalare.
Regeringsförslagen om smidigare överprövning, nu som utkast till lagrådsremiss med 31 mars som sista datum för remissvar, har fått kritik för ett snävt fokus på preklusionsfrister och skyndsamhetskrav i domstol.
Med förenklingsutredningens förslag är situationen annorlunda, enligt Lena Micko. Remissinstanserna har överlag varit positiva och ett intensivt arbete pågår nu inom Regeringskansliet för att utforma slutliga förslag.
-Några av utredningens förslag är särskilt intressanta och det gäller möjligheter till dialog mellan myndigheter och leverantör, täckningsköp för att tillgodose angelägna behov under överprövning samt att fler upphandlingar av sociala tjänster och andra särskilda tjänster ska kunna reserveras, sade Lena Micko.
SOI-ordföranden Martin Kruse undrade som moderator om det tänkta skyndsamhetskravet för domstolshandläggning verkligen kommer att göra skillnad eftersom upphandlingsmål redan har förtur i dag.
-Det har ändå betydelse att uttrycka det tydligt genom krav på skyndsamhet. Även om det inte ser så tokigt ut med den genomsnittliga handläggningstiden i dag så kan ett mål i vissa fall ta upp till ett och ett halvt år. Med ett skyndsamhetskrav ska upphandlande myndigheter och leverantörer kunna förvänta sig svar skyndsamt, menade Lena Micko.
En ny modell för erfarenhetsutbyte och nätverkande inom SOI presenterades av styrelseledamöterna Carina Mattsson Sandberg och Thomas Wedegren.
Till en början rullas konceptet ut på försök under 2021 med kategoristyrning som tema. Digitala utbildningsträffar varvas med dialog mellan deltagarna.
-Vi kommer nu att genomföra en pilotomgång med start i början av maj och uppdelat på tre programtillfällen. Två organisationer per tillfälle kommer då att dela med sig av erfarenheter kring kategoristyrning och vi tror att det är ett passande programområde att inleda med utifrån att vissa kommit långt på det området, andra befinner sig i en uppstartsfas och många vill lära sig mer, berättade Carina Mattsson Sandberg.
Täby kommun, Göteborgs Stad, FMV, VGR, Nacka kommun och Trafikverket är de organisationer som valts ut för att delge erfarenheter från arbete med kategoristyrning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer