-En europeisk standard skulle i förlängningen kunna underlätta implementering av EU-direktiv, minska behovet av detaljreglering och bana väg för en mer princip- och dialogstyrd upphandling, säger upphandlingsexperten Peder Blomberg (bilden) som kommer att delta i det europeiska arbetet som svensk rådgivare.
Det är EU-kommissionen – som en del av en större, gemensam aktivitet för att effektivisera den inre marknaden – som beslutat att inleda ett arbete med att ta fram en ny standard inom offentlig upphandling.
Arbetet sker i samarbete med det europeiska standardiseringsorganet CEN och Swedish Standards Institute, SIS har tagit på sig uppdraget att leda arbetet.
-Vi är mycket glada att leda detta arbete eftersom offentlig upphandling utgör ett så stort och viktigt område samt att Sverige länge varit duktiga på området, säger Thomas Idermark, vd på SIS.
Nu återstår ett formellt beslut av medlemsländerna inom CEN i början av januari för att sätta igång arbetet, som är tänkt att i huvudsak bedrivas i kommittéform under SIS ledning.
SIS väckte frågan för två år sedan.
-Tanken då var ett bredare standardiseringsarbete, men de delar som nu är aktuella kring integritet och ansvarighet är det som blivit framkomligt. Och det är väl så viktiga delar för att EU:s inre marknad ska kunna fungera bättre inom offentlig upphandling, säger Peder Blomberg.
Vad har problemet varit?
-Dels utgör integritets- och ansvarighetsfrågorna inom offentlig upphandling ett problem internationellt, dels har vi noterat att konkurrensen inom offentlig upphandling under senare år haft en sjunkande tendens av olika skäl.
-En förklaring kan vara att massan av regler har skapat byråkrati och komplexitet som i sin tur minskat intresset att lämna anbud och delta i upphandlingar. En annan kan vara att man som leverantör saknat tillräckligt förtroende för den offentliga upphandlingsmarknaden och vad den kan generera av affärsmöjligheter.
Peder Blomberg tillägger att det funnits goda avsikter genom åren att rätta till problemen:
-Nu finns det en europeisk vilja att nå fram till lösningar. De problem vi ser med färre anbud är inte specifika för Sverige utan gäller inom hela EU.
”Development of an integrity and accountability standard” är det område som SIS fått ansvaret att standardisera.
Området består av fem delkomponenter.
-Standarden bygger på en integritetspolicy som ska vara kopplad till en ledningsstrategi för att hantera risker. Övriga tre komponenter är att ta fram en uppförandekod för medarbetare med inköpsuppgifter, att utveckla en integritetsförsäkran för anbudsgivare och att bygga upp en kontrollfunktion med statistik och verksamhetsuppföljning, berättar Peder Blomberg.
De integritetsfrågor som standarden ska täcka handlar om ren brottslig verksamhet som mutor, bedrägerier och kartellbildning, men även om problematik i gråzoner kring jäv och intressekonflikter.
Grundtanken är att en ny europeisk standard ska bidra till en sund och effektiv offentlig upphandling inom EU.
Peder Blomberg ser arbetet som en kvalitetssäkring av offentlig upphandling.
-Sådana system saknas helt idag. Men lyckas vi med de kommande årens arbete så kan vi uppnå stora förbättringar för offentlig upphandling i Europa.
På vilka sätt då?
-Det kan exempelvis innebära ett stärkt förtroende för offentlig upphandling och ökad konkurrens. Gränsöverskridande upphandling som idag är marginell ges förutsättningar att öka och vi kan få en utveckling med färre överprövningar.
-Men det skulle sannolikt också innebära ett skifte med en riktning bort från fokus på regelefterlevnad och att det kan handla mer om resultat och kvalitetsuppföljning. Upphandlare ges större tillit och mer svängrum utifrån sin professionalism för att bidra till goda affärer, säger Peder Blomberg.
SIS har bjudit in till ett särskilt frukostseminarium i Stockholm 29 november för att närmare presentera EU-projektet och som ett startskott för en kommande standardiseringskommitté.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer