Organisationen Fairtrade certifierar råvaror där risken är stor för att mänskliga rättigheter och miljö ska påverkas negativt i produktionen.
Det kan handla om barnarbete på kakaoodlingar i Västafrika, användningen av bekämpningsmedel på bomullsfält i Indien och växande klimatutmaningar för Latinamerikas kaffeodlare.
– Transparens och öppenhet är nyckelord för oss. Därför är det viktigt att också själva öppet redovisa hur vi arbetar i producentländerna och vi strävar efter att ständigt förbättra detta arbete, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
På en ny digital plattform kan nu upphandlare och andra intresserade ta del av organisationens program för att motverka barnarbete, möjliggöra klimatanpassning eller utveckla en hållbar modeproduktion.
– Samarbeten med aktörer från näringslivet är oerhört viktigt för att främja hållbara leverantörskedjor. För att stärka arbetet med mänskliga rättigheter och miljö i produktionsländerna behöver vi jobba tillsammans, säger Ulrika Urey.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer