-Uppgifter om ägandet av svenska aktiebolag har länge varit en svårfångad materia. Ambitionen har varit att bygga upp en tjänst som ger större kunskaper om ägarstrukturen i onoterade aktiebolag där det framför allt i lite större bolag kan skilja mellan vilka som sitter i styrelsen och vem som faktiskt äger bolaget, säger Henrik Lehmann (bilden) i ledningen för Vembi.
Sedan 2016 har tjänsten funnits och växer ständigt med information om fler bolag, för närvarande knappt 100 000 företag med dotterbolag och koncernstrukturer inräknade.
Grunden är data från Bolagsverket och bolagsstämmoprotokoll som samlas in och bearbetas.
-På det sättet fångar man i allmänhet alla ägare eller i vart fall de som gett sig till känna på bolagsstämman, oavsett storlek. Vembi ger också möjlighet att följa upp eventuella förändringar av ägandet och användaren får uppdaterad information om bolag som är intressanta.
Parallellt med uppbyggnaden av registret har Bolagsverket utifrån ett EU-direktiv samlat in uppgifter om ägande med fokus på att fastställa verklig huvudman.
Registret täcker många företag men anses ha snäva villkor för registrering och begränsad uppdatering. Dessutom har kvalitetskontrollen av registrerade uppgifter ifrågasatts.
Henrik Lehmann pekar på att ägarstrukturer ofta är komplicerade och att det är betydelsefull information för att göra affärer – oavsett om det handlar om inköpsavdelningar, kreditgivare eller investerare.
-Varje upphandlare vill rimligen veta vem man faktiskt gör affärer med och med rätt ägarinformation kan man ändå enkelt att se nätverk mellan ägare och styrelseledamöter och i vissa fall upptäcka missförhållanden som karteller och kriminella grupperingar.
-Det kommer ständigt exempel på när detta är viktigt för upphandlade myndigheter. Den senaste tiden har exempelvis Migrationsverket uppmärksammats för att inför boendeavtal missat i sina kontroller om vem som är verkligen ägare till det bolag som man tänkt skriva kontrakt med.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer