Var öppna för att tänka nytt, var budskapet från generaldirektör Inger Ek när myndigheten i seminarieform i Stockholm presenterade sin rapport om utvecklingen på inköpsområdet.
Årets Trendenstema var inköp i en föränderlig värld.
-En tydlig erfarenhet av det senaste året är hur torkan orsakat bränder och foderbrist och att det ställer krav på klimatanpassning, sade Inger Ek.
Rapportens projektledare Anna Lönnerberg redogjorde för statistikdelen av Trendens och pekade särskilt på den kraftiga minskningen av överprövningar inom segmentet livsmedel – från 18,2 procent 2010 till 6,3 procent 2016.
-Det är roligt att se och vi är ett helt gäng hos oss som jobbar aktiv för att ge stöd till livsmedelsupphandlingar.
Lars Tööj var en av de inbjudna föreläsarna som projektledare för en Vinnovastödd satsning i möbelbranschen på cirkulär ekonomi.
I den branschen är det enligt Lars Tööj tydligt att cirkulära affärer ger hög lönsamhet med en genomsnittlig vinstmarginal på omkring 20 procent.
-Vi ser att affärsetik blir viktigare eftersom det pågår en utveckling där prisnivåerna är relativt likartade eftersom tillverkningsförmågan jämnas ut mellan geografiska områden. Så leverantörer med rätt framtoning kommer att lyckas.
-Att vara en cirkulär kund är inte helt enkelt men ett par viktiga åtgärder är att skapa ekonomiska incitament inom den egna organisationen och att se helheten och nyttan med att vara en del av en cirkulär ekonomi, sade Lars Tööj.
Hållbarhetsstrategen Karin Lonaeus berättade hur svenska vårdgivare aktivt kan följa upp om rimliga villkor följs i leverantörsled.
Industristaden Sialkot i östra Pakistan har många företag som tillverkar kirurgiska instrument för export till Sverige och under en studieresa dit upptäcktes både framsteg och brister.
-I Sialkot finns dels större fabriker, dels en mängd mindre företag med upp till 15 anställda som är underleverantörer. På fabrikerna kan vi se att åtgärder satts in för bättre arbetsförhållanden, inte minst ventilation, men det har inte riktigt sipprat ner till hur det ser ut i underleverantörsledet.
Erik Herngren, senior parter vid analysföretaget Kairos futures, lyfte fram exempel på omvärldsförändringar som AI-stödd upphandling och digitalisering som ger nya sätt att organisera tillvaron.
Han pekade också på en viktig men ibland förbisedd del av ett förändrat hållbarhetslandskap.
-Den förändring som sker genom en industrirevolution tror jag om 20-30 år kommer att ses som en av de största förändringarna – hur jakten på fossilfrihet påverkar hela den globala världsekonomin.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer