I förra årets upplaga av SPP:s årliga upphandlingsundersökning upphandlades mindre än en procent av pensionskapitalet med hållbarhetskrav.
I årets undersökning, där bara resultatet och inte grunddata redovisas, har 35 statliga bolag tillfrågats om sina pensionsupphandlingar och jämförts med 30 svenska börsbolag.
Undersökningen sägs visa att det finns en större okunskap om hur pensionskapitalet förvaltas i statligt ägda bolag, där merparten endast erbjuder sina anställda tjänstepension via ITP. Majoriteten sätter tilliten till att hållbara krav ställs i den kollektivavtalade tjänstepensionslösningen, men så är ännu inte fallet.
– Konsekvensen är att stora delar av det svenska pensionskapitalet förvaltas utan hållbarhetskrav och att det alltför ofta investeras i bolag som bedriver sin verksamhet på ett sätt som företagen i övrigt inte står för. Ofta även i en riktning som står rakt emot de globala utvecklingsmålen som världens ledare och näringsliv enats om säger SPP:s vd, Staffan Hansén.
I intervjusvaren återkommer uppgiften att företagen tror att valcentralerna ställer hållbarhetskrav, trots att detta är långt ifrån en självklarhet.
– Hälften av pengarna på världens börser är pensionspengar. Hur dessa investeras har en avgörande betydelse för om det globala klimatavtalet och FN:s globala utvecklingsmål kan uppnås. Ambitiösa hållbarhetskrav i pensionsupphandlingar skulle säkra att hela kapitalet ,och inte bara delar av det flyttas i rätt riktning, säger Staffan Hansén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer