I november släppte Swedwatch en rapport som visade på allvarliga missförhållanden i thailändsk kycklingproduktion. Enligt rapporten saknar upphandlare på kommuner och landsting rutiner för att ställa sociala krav och följa upp avtal vid inköp av kycklingprodukter.
Ronneby kommun är en kommun som nu för första gången upphandlar färsk kyckling. Det görs dels för att säkerställa att kycklingen håller hög kvalitet, dels för att kycklingen ska kunna hanteras på ett ekonomiskt och effektivt sätt.
– Vi får inte ställa krav på att kycklingen ska vara svensk. Det vi gör i stället är att formulera så stränga krav att vi säkert vet att djuren haft det bra. Till exempel ställer vi krav på hur mycket yta djuren ska ha och att uppfödaren kan redovisa djurvälfärd. Samtidigt ställer vi krav på märkning av produkter för att vi ska kunna kontrollera att levererad produkt lever upp till våra krav, säger Teo Zickbauer, upphandlingssamordnare i Ronneby kommun.
Ronneby kommun har sedan flera år ställt krav på både miljö- och djurskydd, men även krav på arbetsmiljö och mänskliga rättigheter.
– Vi har lyssnat på våra matgäster och deras anhöriga och ställer nu mycket hårda krav i vår upphandling. Allt för att leva upp till de högt ställda miljö- och djurskyddskrav som Ronneby kommun strävar efter. Samtidigt blir det en kvalitetshöjning för dem som äter maten, säger Elena Johansson, kostchef i kommunen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer