Projektet Sysselsättning genom offentlig upphandling har genomfört sin första transnationella workshop. Projektet arbetar med att ta fram och sprida modeller för att använda sysselsättningskrav för att få fler individer som står långt från arbetsmarknaden i sysselsättning och är finansierat av den Europeiska socialfonden.
Workshopen arrangerades av den finska myndigheten Institutet för Hälsa och Välfärd med syfte att utbyta erfarenheter mellan upphandlande myndigheter som redan idag använder sig av sysselsättningskrav i offentlig upphandling.
På workshopen deltog representanter från Upphandlingsmyndigheten, Göteborg stad, Stockholm stad, Helsingborg kommun, Botkyrka kommun och Arbetsförmedlingen. Från Finland så deltog även representanter från kommunerna Vantaa och Helsingfors.
– Presentationerna från de olika aktörerna som redan är igång gav en bra bild av nuläget – det pågår flera intressanta satsningar runt om i både Sverige och Finland där offentlig sektor använder sig av de möjligheter som finns att få exempelvis nyanlända i sysselsättning genom att använda sig av offentliga kontrakt som verktyg, säger Patrick Amofah som är projektledare för projektet på Upphandlingsmyndigheten.
Han anser att det finns mycket att lära av aktörerna både i Sverige och i Finland.
– Det var givande att diskutera vilka utmaningar och möjligheter som finns. Genom att använda sig av sysselsättningskrav kan offentlig sektor vara med och bidra till en riktig win-win-win-situation. Vi ser att fler vill vara med och bidra till att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle – intresset för denna fråga är stort från både offentlig och privat sektor, säger Patrick Amofah
Anders Kuylser, upphandlingschef i Botkyrka kommun deltog även i workshopen.
– Det var mycket givande att ta del av de erfarenheter som finns av att använda offentlig upphandling för att skapa sysselsättning i Finland. De har kommit lite längre då de utvecklat en tydlig modell och jobbar på en nationell nivå när det gäller krav på sysselsättning i upphandlingar. Vi fick flera inspel som vi kan dra nytta av i vårt utvecklingsarbete. Jag gillade speciellt deras modell för att jobba med individer i målgruppen som byggde mycket på hur personen ville bli bemött och stöttad, säger Anders Kuylser.
Botkyrka är en av de svenska kommuner som använder sig av sysselsättningskrav i sina upphandlingar.
– Vi utvecklar vår modell och jobbar just nu med analys av målgruppen nyanlända för att se hur vi kan matcha dem mot de upphandlingar som ligger framåt i tiden. En viktig del av arbetet handlar om hur vi inom kommunen kan få ett tydligare och bättre arbetssätt för att jobba med upphandling samt att få leverantörerna att vara med på banan.
Under projektet som sträcker sig till december 2019 så kommer Upphandlingsmyndigheten att arrangera seminarier och andra kommunikationsinsatser där goda exempel och modeller för att använda sig av sysselsättningskrav i offentlig upphandling presenteras.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer