Sedan förra året finns ett kravpaket som hjälper kommunerna att i sin upphandling ställa krav för att miljö- och hälsofarliga ämnen i förskolan ska minska. Kemikalieinspektionen anser att man behöver utvidga upphandlingsarbetet till fler offentliga inomhusmiljöer där barn vistas, som till exempel skolor, fritidshem, träningshallar, barnavårdscentraler, mödravårdscentraler, vårdcentraler, habiliteringscenter och sjukhusmiljöer. Första steget är att få representanter för flera myndigheter att mötas och bedöma vad som är möjligt att genomföra samt vilka myndigheter som vill och kan medverka.
– Barn och unga är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier som kan vara skadliga för hälsan. Genom att ställa krav på kemikalier i offentlig upphandling kan vi tillsammans med andra myndigheter medverka till en giftfri vardag för barnen, säger Nina Cromnier, generaldirektör för Kemikalieinspektionen och ledamot i Miljömålsrådet.
Kemikalieinspektionen presenterar också en egen lista över åtgärder (pdf) som myndigheten ska genomföra för att verka för att nå miljömålen. Av listan framgår att myndigheten bland annat kommer att verka för ett utökat EU-samarbete när det gäller kemikalietillsyn. Kemikalieinspektionen vill även pröva att i större utsträckning hantera kemikalier gruppvis i regelverken.
Av åtgärdslistan framgår även att Kemikalieinspektionen kommer att arbeta för global utfasning av särskilt farliga ämnen enligt Stockholmskonventionen samt verka för giftfria kretslopp i EU:s policyutveckling för en cirkulär ekonomi. Myndigheten arbetar även med ett nationellt åtgärdsprogram för högfluorerade ämnen och utreder eventuella förslag till nationella åtgärder för bisfenoler.
Kemikalieinspektionen lämnar också över en rapport till regeringen med en analys av myndighetens verksamhet i relation till miljömålen. Analysen visar att några viktiga förutsättningar för att nå målen är utveckling och tillämpning av EU:s kemikalieregler, ökad kunskap om kemiska ämnens hälso- och miljöegenskaper, samt giftfria och resurseffektiva kretslopp.
– Miljömålsrådet är en värdefull plattform där vi tillsammans med andra myndigheter arbetar för att öka takten i miljömålsarbetet, säger Nina Cromnier.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer