Syftet med guiden är att konkret belysa hur leverantörer och upphandlare uppnår samsyn kring viktiga förutsättningar, så att upphandlingsprocessen resulterar i bra ramavtal.
– Ett av skälen till att upphandla offentligt är ju att främja ett kostnadseffektivt användande av skattemedel. Att höja kvaliteteten på upphandlingsförfarandet gagnar inte bara den upphandlande myndigheten utan även oss skattebetalare, säger Anna Johansson, Key account manager för offentlig sektor på Poolia.
Poolia är leverantör av uthyrnings- och rekryteringstjänster till offentlig sektor och har lämnat anbud i många upphandlingar.
– Vi vill genom konkreta råd och tips verka för professionellt utförda upphandlingar som ger kommuner, landsting och statliga myndigheter varor och tjänster till såväl rätt pris som rätt kvalitet, säger Anna Johansson.
– Tyvärr är tendensen att de förfrågningsunderlag som är mindre välskrivna även framhåller lågt pris som den mest betydelsefulla faktorn, snarare än kvalitet. Billigt blir ofta dyrt i längden, säger hon.
Varför gör ni det här materialet, tycker ni inte att Upphandlingsmyndigheten gör sitt jobb?
– Upphandlingsmyndigheten gör säkert ett jättebra jobb, dock är de av naturliga skäl inte insatta i just vår bransch och dess utmaningar/förutsättningar. Upphandlingsmyndigheten fokuserar till största del på de juridiska aspekterna av upphandling men vi vet att juridiken är sekundär när avtalet väl ska användas. Det är just fokus på juridiken och inte på affärsuppgörelsen, som en upphandling faktiskt är, som många gånger skapar avtal som fungerar dåligt i praktiken, säger hon.
– Dåligt fungerade avtal med frustration för avropande enheter och leverantörer födde idén om att skapa en upphandlingsguide även för upphandling av rekrytering.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer