Den 1 september 2015 var det premiär för den nya Upphandlingsmyndigheten. Efter många turer etablerades därmed ett sammanhållet fristående stöd för den offentliga upphandlingen. Myndigheteten har ett stort samhällsuppdrag och mandat att arbeta strategiskt med många viktiga frågor.
När Upphandlingsmyndigheten summerar sina första fyra månader i sin årsredovisning (pdf) är det mycket myndigheten är nöjda med, en det finns en plump i protokollet och det är man inte hinner med att besvara alla telefonfrågor.
Enligt årsredovisningens besvaras varje vecka i genomsnitt 51 telefonsamtal och 67 e-postfrågor. Samtalen har en genomsnittlig väntetid på 4,4 minuter. I redovisningen konstateras de i genomsnitt missar att besvara 14 samtal per vecka på grund av telefonkön som uppstår.
I redovisningen går också att läsa vilka de vanligaste frågorna är som kommer in till myndigheten. Exempel på vanliga frågor är hur en upphandlande myndighet får och bör agera när det inte kommit några anbud som går att anta i en upphandling, under vilka förutsättningar en direktupphandling får göras och hur man på bästa sätt genomför en direktupphandling. För leverantörer den vanligaste frågan formuleringen av ett visst krav.
Upphandlingsmyndigheten räknar upp en del av de myndigheten hunnit med under sina första fyra månader och tar bland annat upp att de levererat rapporter om statistik och en helt elektronisk inköpsprocess, svarat på viktiga remisser om bland annat kollektivavtalsvillkor och statsstöd samt gett stöd till regeringen i arbetet med en ny upphandlingsstrategi.
– Upphandlingsmyndigheten har ett viktigt samhällsuppdrag inom ett område i stark utveckling. Vår vision är att vara en spjutspets som aktivt och visionärt utvecklar de goda offentliga affärerna. Med ett starkt mandat, stöttande samarbetspartners samt professionella och engagerade medarbetare tar vi oss an de stora utmaningar som ligger framför oss. De fyra första månaderna var en bra start med goda resultat, säger generaldirektör Ann-Christin Nykvist.
Inte nog med att de är svåra att få tag på…oftast kan de inte heller svara på frågor om information och fakta som de själv lagt ut på sin hemsida!!
Tex miljökrav som är utlagda och rekommenderade att använda. De har ingen aning när man ringer och ställer följdfrågor!!!
Det stämmer inte med min upplevelse. Vid kontakt via mail har jag fått mycket snabba och professionella svar.
Ja, de verkar inte hinna med frågor via mail heller. Har tyvärr precis samma upplevelse som Charlotte. Jag fick via en verksjurist nys om att man har implementerat tidsfristerna för att lämna anbud vid ett selektivt förfarande felaktigt i den svenska lagstiftningen. Ställde frågan till myndigheten och fick ett sk. ickesvar. Ställde frågan ytterligare en gång fast på ett mer konkret sätt men fick samma “ickesvar” tillbaka. Ställde då frågan ytterligare en gång enligt följande:
Hej X,
Upplever att du duckar för min fråga. Är det 28 dagar som man kan förkorta anbudsinlämning till eller är det 35 dagar som gäller för selektivt förfarande?
Har fortfarande inte fått något svar. Frågan ställdes 15 februari 2016.
Anmärkningsvärt oproffsigt hanterat tycker jag.
Nu har jag fått svar.
Förväntar du dig att få svar på alla juridiska frågor med vändande post, oavsett frågans komplexitet?