ESV:s uppföljning av e-handel i staten baseras på två årliga enkätundersökningar till statliga myndigheter. Rapporten från vårens enkät visade på att det ”fortsatt finns en stor utvecklingspotential för e-handeln i staten”, ett annat sätt att uttrycka att det gick trögt med e-handeln i de statliga myndigheterna.. Resultatet i enkäten från hösten 2017 visar att andelen e-fakturor är 63 procent bland myndigheterna. Det är en högre siffra än tidigare och ökningen har gått i snabbare takt jämfört med tidigare mätningar. Däremot är antalet e-order fortsatt lågt för staten som helhet. Det är också stor skillnad i resultaten mellan olika myndigheter.
– E-handel är ett viktigt utvecklingsområde i staten och bidrar till att effektivisera myndigheternas inköpsprocess, vilket leder till såväl tids- och kostnadsbesparingar som ökad kvalitet och bättre kontroll. ESV konstaterar dock att många myndigheter behöver öka takten i arbetet, säger Clara Wadman, utredare på ESV.
Över hälften av myndigheterna har ett övervägande elektroniskt fakturaflöde och 78 procent är anslutna som fakturamottagare i det europeiska nätverket Peppol, Pan-European Public Procurement On-Line.
– Det är en god prognos inför den 1 november 2018 då myndigheterna ska vara anslutna till Peppol. Det är även ett bra resultat med tanke på lagförslaget om krav på e-faktura till följd av offentlig upphandling, som är planerat till den 1 april 2019, säger Clara Wadman.
Under 2018 prioriterar ESV arbetet med att ge stöd och information om den nya lagen. Inom ramen för SFTI (Single Face To Industry) och Peppol kommer ESV att fortsätta driva ett standardiseringsarbete. Som Peppol-myndighet kommer ESV verka för att säkerställa att samtliga myndigheter är anslutna till Peppol den 1 november 2018.
Den 1 september 2018 lämnar ESV över verksamheten inom e-handelsområdet till den nybildade Myndigheten för digital förvaltning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer