Stockholms läns landstings miljöpris är ett årligt miljöpris för bästa innovation, teknikutveckling eller nytänkande som är ämnat att stimulera och uppmärksamma goda exempel från miljöarbetet i verksamheter finansierade av Stockholms läns landsting.
Priset som 2016 års eldsjäl tilldelades Marie Aronsson, undersköterska och miljöombud på Södersjukhusets anestesiavdelning. Hon belönas för sin mångåriga kamp mot ftalater i pvc-produkter. “Genom Marie Aronssons envisa arbete har två ohälsosamma produkter fasats ut per år i samarbete med SLL Upphandling och målet för 2016 är redan uppnått”, står det bland annat i motiveringen
– Det känns fantastiskt kul att få priset, säger en glad Marie Aronsson.
I en av de nomineringar som lämnades in står det att “hon deltar som expert i upphandlingar och driver ett stenhårt arbete gentemot leverantörer. Anestesikliniken på SÖS var första avdelning att bli latexfria (men det var ju i slutet av 80-talet) och första avdelning i Stockholm som gick över till puderfria handskar 2001. SÖS blev det första sjukhus i Sverige som drev att tillverkningen av barnsonder med PVC+DEHP stoppades”, står det i en av nomineringarna.
2013 påbörjade Marie Aronsson ett plastprojekt som inleddes med plastinventering för att belysa hur många artiklar kliniken använder som innehåller PVC med diverse olika ftalater. Alla endoskopiska produkter som innehållet fatalater eller andra skadliga ämnen, märks upp med ambitionen att hitta bättre produkter.
Övriga vinnare av 2016 års Miljöpris blev bland annat den nya metoden som med hjälp av riktade luftbälgar avisar pendeltågen där det behövs. Roland Forsnacke, teknisk förvaltare och Lennart Dahlberg, affärsförvaltare från trafikförvaltningen tog emot och tackade för priset. Motiveringen lyder: “Den nya metoden har löst ett komplicerat problem och gjort pendeltågstrafiken mer driftsäker under vintertid. Avisningen går nu dubbelt så fort och man har minskat energikostnaden med en halv miljon kronor om året. Innovationen innebär också en minskad koldioxidbelastning på atmosfären som motsvarar cirka 50 ton per år.”
– Lennart och jag blir ju pensionärer snart så det jättekul att få det här priset så här på sluttampen i karriären, säger Roland Forsnacke.
Hederspriset gick i år till Barnintensiven vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus för sitt nya arbetssätt med personliga patientnära hurtsar. Arbetssättet har minskat både materialkostnaderna och smittspridning av multiresistenta bakterier.
– Det känns jätteroligt att ha blivit framröstade på nätet. Vi hoppas att andra kan göra något liknande och utforma det för sin avdelning och sina behov, säger Birgitta Eriksson, barnsköterska.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer