Om du letar nytt jobb kan det löna sig att se över din nätnärvaro. En av fem chefer kollar upp de sökande via Google, enligt en ny undersökning från bemanningsföretaget Centric.
Googlesökningar på arbetssökande är lika vanlig i den offentliga sektorn som den privata, drygt en av fem chefer (21 procent respektive 19 procent) svarar att de brukar kolla upp sökande till en tjänst via Google.
Allra flitigast att googla de sökande är it-chefer. 37 procent anger att de utöver att granska cv:n även gör en bakgrundscheck av de sökande via Google.
– Många gånger kan Google fungera som en kompletterande referens för att få fram arbetsrelaterad information utöver de upplysningar som finns på Cv:t. De flesta chefer har nog använt sig av Google i rekryteringsprocessen någon gång och jag tror att det kommer bli allt vanligare i framtiden, säger Klas Bonde, vd för Centric i en kommentar till undersökningen.
Det som främst gör en kandidat olämplig enligt cheferna är rasistiska yttringar. 33 procent av alla tillfrågade cheferna svarar att rasistiska kopplingar eller uttalanden gör att en kandidat inte längre blir aktuell för en anställning. Att generellt ha ett ohövligt eller otrevligt beteende på internet går också bort hos arbetsgivarna – en femtedel svarar att ett sådant uppförande gör att en ansökan tas bort ur rekryteringsprocessen.
Att generellt uttala sig politiskt eller tala illa om en tidigare arbetsgivare är det få av it-cheferna som har något emot. Endast en procent anger att politiska uttalanden skulle stoppa en anställning och en av tio plockar bort sökande som uttryckt missnöje mot andra företag.
Att cheferna använder sociala medier så som Twitter och Facebook visar sig dock inte vara lika vanligt enligt undersökningen. Av it-cheferna är det knappt en fjärdedel (23 procent) som i stor eller mycket stor utsträckning brukar söka på kandidater via sociala medier.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer