Sedan 2010 samarbetar samtliga regioner och landsting med att utveckla metoder för att ställa och följa upp sociala och miljömässiga krav vid upphandling
– Eftersom många av våra leverantörer är desamma ser vi stora möjligheter att arbeta med upphandling och inköp på ett likartat sätt i hela landet och dela resultaten. Med hjälp av en gemensam uppförandekod och system för uppföljning är vår målsättning att våra inköp ska bidra till en hållbar utveckling, säger hon.
Sveriges landsting och regioner upphandlar många produkter som framställs i utvecklingsländer där riskerna för att mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter åsidosätts är höga.
– Därför är det nödvändigt att ställa sociala krav i upphandlingar. Men det är långt ifrån tillräckligt. Vi måste också följa upp de krav vi ställer. Uppföljning av krav är nödvändigt av flera skäl. Dels skapar uppföljning trovärdighet för landstingen och regionerna genom att de krav som ställts faktiskt också kontrolleras och följs upp. Dels riskerar regioner och landsting att strida mot likabehandlingsprincipen och snedvrida konkurrensen om ingen uppföljning genomförs genom att leverantörer som kanske inte uppfyller de krav som ställs ändå kan konkurrera om ett kontrakt.
– Vi har ett flertal exempel på att våra krav har gjort skillnad. Men vi behöver också utveckla vårt arbete och bli bättre. Under 2016 utvecklar vi hållbarhetsstrategier för våra åtta prioriterade riskkategorier. Vi stärker också det nationella kansliet med ytterligare en medarbetare. Vi har, tillsammans med SKL Kommentus, tagit fram uppdaterade krav för att förtydliga och förenkla för både leverantörer och upphandlare vad som krävs.
Till hösten genomförs, tillsammans med SKL Kommentus, en roadshow i Umeå, Örebro och Malmö där de nya kraven lanseras.
Upphandling24:s konferens är den 26 oktober på Grand Hôtel i Stockholm mellan klockan 09.30 och 16.30.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer