Svenskt näringsliv och Företagarna har fått utse representanter som ska spegla företag av olika storlek och från olika branscher i arbetet med policyn.
-Vi hade en träff i torsdags och kommer att ge återkoppling till näringslivsrepresentanterna i det fortsatta arbetet, säger Tina Storbjörk, upphandlingschef i Växjö kommun.
-Dialogen med näringslivet ger oss kunskap om hinder som företagen upplever. Vi har redan fått input med många goda förbättringsförslag som kan bidra till att det blir lättare att lämna anbud.
Nuvarande policy bygger på fullmäktigebeslut från 2012 och behöver av naturliga skäl ses över.
-Delar av nuvarande policy behöver revideras och utöver det finns det behov av nya avsnitt där vi bland annat vill ge ett större fokus på att underlätta för företag att lämna anbud.
-Det har även hänt mycket på hållbarhetsområdet och där vill vi i Växjö ligga i framkant, något som naturligtvis bör täckas in i en ny policy. Vi tittar också på att inkludera krisberedskap och säkerhet utifrån erfarenheter från bland annat pandemin, säger Tina Storbjörk.
Planeringen bygger på att ett förslag till policy ska behandlas politiskt i december och då i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, KSOP, som är politiskt organ i Växjö för upphandlingsfrågor.
Det skulle betyda att en upphandlingspolicy kan beslutas av fullmäktige framåt vårkanten nästa år.
Växjö kommun (95 000 invånare) har en årlig inköpsvolym för både förvaltningar och bolag på omkring 3,3 miljarder kronor.
I ett pressutskick kommenterar näringslivsorganisationerna dialogen med Växjö kommun i berömmande ordalag.
-Företagarna ser mycket positivt på initiativet att bjuda in företag för att tillsammans kunna skapa goda förutsättningar för en god offentlig affär. Dialog är nyckel till framgång för att även få fler företag att lämna anbud. På det sättet får vi bäst valuta för våra gemensamma skattemedel, säger Magnus Johansson, konkurrens- och upphandlingsexpert på Företagarna.
Johnny Rönnfjord, Svenskt näringsliv, säger:
-Dialog är ett av de viktigaste verktygen för att få till fungerande upphandlingar. Därför är det mycket uppskattat att Växjö kommun vill samtala med näringslivet för att få inspel på vad som är viktigt att ta med, eller ta bort, i kommunens nya upphandlingspolicy. Företagens erfarenheter av både fungerande upphandlingar och av mindre bra upphandlingar, kan bidra till att policyn blir ett fungerande verktyg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer