Vellinge kommun i Skåne vann även i år utmärkelsen Ekomatsligan med 72 procent ekologiska inköp under 2015.
– Det är en utomordentlig prestation. Nästa år kanske Ekomatcentrum får dela ut sitt första gulddiplom. Nivågränsen för Guld ligger på 75 procent ekologiska livsmedelsinköp, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum.
På delad andra plats kom Lund och Södertälje med 55 procent ekologiska inköp vardera, tätt följda av Malmö stad, Eskilstuna och Örebro. Därmed har sex kommuner passerat 50 procent i ekologiska inköp.
Region Kronoberg blev bästa landsting/region med 48 procent ekologiska inköp. Ekomatsligans Raket blev Askersunds kommun som ökat sina ekoinköp med 97 procent under 2015.
– Vi är fantastiskt glada för utmärkelsen som är en fin uppmuntran till vår personal för det gedigna arbete de lägger ned på matlagningen i sina kök. Det är tack vare våra politikers stöd och klart uttalade vilja i vårt kostprogram, som vi gör oss synliga och engagerade i miljöfrågorna i vår kommun, säger Liz Borgwardt, kostchef i Askersund.
Södermanland blev för andra året i rad bästa län med 40 procent ekologiska inköp.
Tidigare år har alla med en andel ekologiska inköp över 25 procent kvalat in till Ekomatsligan, men under förra årets Ekomatsliga beslutades unisont att höja ribban till 30 procent. Under 2015 passerade 67 kommuner, nio regioner och sju landsting den gränsen. Det är 30 fler än förra året. 27 kommuner, landsting och regioner har nu över 40 procent ekologiska inköp.
Samtidigt som allt fler kommuner, landsting och regioner i Syd- och Mellansverige handlar ekologiskt fortsätter kommunerna i de norra delarna av Sverige att vara sämst på ekologiska inköp tillsammans med ett antal mindre landsortskommuner. Dessutom saknas enkätsvar från många kommuner i de nordligaste delarna av landet, något som tolkas som bristande politiskt intresse för ekologiska livsmedel av Ekomatcentrum.
Vellinge vann inte bara Ekomatsligan utan även Ekobrödspriset, som delas ut för första gången i år. Priset är instiftat av Polarbröd i samarbete med Ekomatcentrum och målet med priset är att det ska bidra till 50 procent ekologiska livsmedel år 2020, genom att lyfta fram bröd som ett klimatsmart baslivsmedel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer