–Avtalet gör det möjligt för svenska exportörer och investerare att få tillgång till en snabbt växande marknad med 90 miljoner människor i en av de mest dynamiska regionerna i världen, säger Nesli Almufti, utredare vid Kommerskollegium, den myndighet som har ansvar för att främja internationell handel.
På flera områden handlar det om ett långtgående avtal där exempelvis 99 procent av existerande tullar mellan parterna ska avvecklas – dock sker det i många fall under en övergångsperiod på upp till tio år där handelshinder succesivt tas bort.
EU kan exempelvis fritt exportera livsmedel till Vietnam, som i sin tur kan räkna med ökad export av kläder och skor.
Offentlig upphandling har ett särskilt utrymme i avtalet som öppnar för att europeiska företag ska kunna delta i upphandlingar som annonseras i Vietnam.
I fösta hand ska det gäller offentliga kontrakt som administreras av vietnamesiska ministerier, statliga företag inom kraftdistribution och järnväg samt offentliga sjukhus.
Landets två största städer, Hanoi och Ho Chi Minh-staden, har också förbundit sig att öppna sina upphandlingar för europeisk konkurrens.
Handel och konkurrens ska även främjas genom att Vietnam i större utsträckning ska använda internationella standarder för kravställning av olika produkter och tjänster.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer