Rekommendationen ges i det stöd som myndigheten sammanställt med anledning av den nya lag och förordning för säkerhetsskydd som trädde ikraft 1 april.
Upphandlingsmyndigheten skriver att leverantörer i sin prissättning bör ta höjd för ökade kostnader som kan uppstå som en följd av säkerhetsskyddskraven.
”Det är inte ovanligt att anbudsgivare missbedömer kostnaderna för de åtgärder som måste vidtas med anledning av säkerhetsskyddskraven. I förlängningen kan det innebära svårigheter för leverantören att leva upp till avtalsvillkoren.”, skriver myndigheten.
I det nya stöddokumentet görs en genomgång av de förebyggande åtgärder som skydd för Sveriges säkerhet som är grunden för säkerhetsskyddade upphandlingar.
-Den nya säkerhetsskyddslagstiftningen innehåller en hel del nyheter. I vårt stöd ger vi en teoretisk bakgrund till säkerhetsskyddad upphandling och ger svar på vanligt förekommande frågor inom området, säger Ann-Sofie Lillberg, enhetschef på Upphandlingsmyndigheten.
En vanlig missuppfattning som myndigheten vill bemöta är att det handlar enbart om varor och tjänster med koppling till militär och polis. Skyddsbehovet kan även omfatta mer civila objekt.
-Säkerhetsskydd kan till exempel bli aktuellt när varor och tjänster upphandlas för vattenreningsverk, IT-anläggningar, hälso- och sjukvård, bevakning av viktiga byggnader med mera, säger Ann-Sofie Lillberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer