Konkurrensverket har tidigare tillstyrkt ett utredningsförslag om att skyldigheten att ställa arbetsrättsliga villkor i upphandling ska omfatta lön, semester och arbetstid. Men i ett utkastet till lagrådsremiss finns nu med förslag på utvidgade villkor som även ska gälla försäkringar och tjänstepension.
I ett yttrande (pdf) till remissen avstyrker verket en sådan utvidgning eftersom “försäkringar och tjänstepension inte ingår i den så kallade hårda kärnan enligt utstationeringsdirektivet”, står det i yttrandet.
Det innebär att sådana krav inte går att ställa på leverantörer med utstationerad arbetskraft. Verket menar att utstationerade leverantörer därmed får en fördel gentemot övriga anbudsgivare, vilket de anser är svårt att förena med likabehandlingsprincipen.
“Konkurrensverket delar inte heller den uppfattning som uttrycks i såväl Utredningen som i utkastet till lagrådsremiss, det vill säga att det generellt kan anses föreligga sakliga skäl för en särbehandling. Prövningen om det föreligger sakliga skäl måste ske i det enskilda fallet utifrån proportionalitetsprincipen. Enligt Konkurrensverkets mening är det tveksamt om det hypotetiska utfallet av sådana prövningar skulle medge särbehandling. Det är i vart fall inte möjligt att genom lagstiftning slå fast att det generellt föreligger sakliga skäl att frångå likabehandlingsprincipen vid uppställandet av särskilda kontraktsvillkor”, står det också.
När det gäller anbudsgivare utan kollektivavtal förordar Konkurrensverket utrednings förslag framför utkastet till lagrådsremiss.
I utredningen anges att anbudsgivare utan kollektivavtal ska ha möjlighet att tillämpa de alternativa villkor som anges i ett centralt kollektivavtal och som avser motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen.
“Anbudsgivare som inte är bundna av kollektivavtal bör, med hänsyn till likabehandlingsprincipen, ha samma rätt att tillämpa alternativa kontraktsvillkor. Däremot bör det inte vara möjligt för den leverantör som åberopar alternativa villl<or att välja ut olika förmåner ur olika kollektivavtal”, står det i yttrandet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer