
Stockholms Stads förhoppning om att kunna omförhandla och förlänga avtalet om sina offentliga toaletter grusades.
Nu tvingas staden byta ut 95 fullt fungerade toaletter, rapporterar Dagens Industri.
Debaclet med toaletterna får hård kritik av Ellen Hausel Heldahl, organisationen Svenskt Näringslivs expert på offentlig upphandling.
– Problemet i Sverige är att offentliga upphandlingar genomförs med bristfällig kunskap om marknaden. Det är ofta tydliga politiska målsättningar som styr riktningen, men vad marknaden kan leverera, på vilka villkor och hur det på bästa sätt ska ske saknas det kunskap om, säger hon till Dagens Industri.
En viktig pusselbit för att lösa problemet är att skapa en samlad databas över all offentlig upphandling, anser Ellen Hausel Heldahl.
– Jag vill se en databas som bygger på transaktionsdata från 1 krona och uppåt i offentlig sektor. Sådan data, tillsammans med annonsdata, kan skapa grunden för nya AI-lösningar som i sin tur möjliggöra en större tillgång till kunskap för tjänstemän. Man kan se aktörers historik i offentliga uppdrag och titta på exempelvis andra kommuner och vad resultatet blev i en liknande upphandling. Detta saknar vi i Sverige vilket begränsar oss enormt, säger hon till Dagens Industri.
Ellen Hausel Heldahl har helt rätt i det hon implicit antyder – det är en stor utmaning för en offentlig myndighet att vara duktig och kompetent på alla de områden där inköp görs. På samma sätt är det i det företag som Hausel Heldahl företräder i Svenskt Näringsliv. Det finns inget belägg för att en offentlig myndighet i allmänhet skulle vara sämre rustad än ett generellt företag i näringslivet vad gäller kompetens inom de kärnområden som upphandlas.
I ett företag liksom i en offentlig organisation måste man prioritera utifrån resurser, verksamhetsnytta, strategi och kundbehov. I offentliga myndigheter ställs högre formkrav än i näringslivet på att ett inköp alltid ska vara transparent och likabehandlande genomfört. Lagstiftningen som styr offentliga myndigheter gagnar leverantörerna men begränsar myndigheten i att göra goda affärer år skattebetalarna.
Hausel Heldahl driver i detta inlägg, artikel i Dagens Samhälle och på andra sätt tesen att offentliga myndigheter skulle göra bättre affärer om dessa tvingas leverera än mer statistik än vad de tvingas till idag. Sveriges offentliga myndigheter dignar redan idag under strama begränsningar i lag, Konkurrensverkets tillämpning av sitt tillsynsuppdrag och den rapportering av upphandlingsdata där Sverige redan har valt en betydligt större omfattning än vad EU-reglering kräver. Vad Sverige behöver är att ge dess myndigheter mer möjlighet att utforma affärer genom minskad reglering och minskad rapportering. Det vill säga tvärtom vad Hausel Heldahl förespråkar.