Nyligen införde Växjö kommun möjligheten att utkräva vite för städtjänster och att vid upprepade viten kunna häva avtalet.
Länstrafiken Kronoberg införde 2012 möjligheten att ta ut viten vid förseningar längre än 20 minuter av entreprenörer som kör serviceresor, som innefattar färdtjänst och sjukresor.
Viten kan även tas ut om entreprenören använt fordon där klädseln inte varit i fullgott skick eller kört med ett annat fordon än vad som sagts i avtalet. Från att ha utfärdat viten första året på 90 000 kronor är man nu nere på 50 000 kronor för 2015.
Enligt Clas Carlsson på Länstrafiken Kronoberg har vitesmöjligheten gjort att serviceresorna fungerar bättre.
– Ja, det är vår uppfattning. Nu har vi ett verktyg som gäller för alla. Våra entreprenörer har alltid haft god kvalitet men ibland har det varit ett och annat som slunkit igenom. Det är också en rättvisefråga för dem som alltid gör allting rätt. Den främsta orsaken till viten är ju förseningar, säger han till P4 Kronoberg.
30 företag kör serviceresor och Clas Carlsson tror att mångfalden bidragit till att allt fler entreprenörer sköter sig.
– Vi har ett 30-tal företag som kör Serviceresor och det är ingen som är helt dominerande. Det är ju alltid en risk när man har någon eller några stora entreprenörer, då saknas ofta alternativ.
Nyligen införde Växjö kommun viten i den nya upphandlingen av skolstädningen, och Clas Carlsson tror att viten ofta är nödvändigt:
– Dessvärre är det väl så att leverantören inte alltid lever upp till alla löften i anbudet. Beställarens måste man ha något vapen för att säkerställa att det man köpt också levereras.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer