– Hamnar vi där, så hamnar vi där. Då måste vi förhålla oss till det. Men vi känner inte nu att vi är på det spåret, säger Thomas Bergfeldt, som är vd för Kalmar vatten.
Huvudspåret är istället att använda upphandlingslagstiftningens möjligheter till byte av leverantör.
Serneke försattes i konkurs vid Göteborgs tingsrätt förra veckan och ett av konkursförvaltarens första beslut var att pausa all byggproduktion.
Enligt Kalmar vatten berörs omkring 200 byggprojekt runtom i Sverige med den egna investeringen i ett nytt reningsverk (Kalmarsundsverket) som ett av de större.
Upphandlingen slutfördes 2019 enligt lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF, där Serneke som totalentreprenör tilldelades ett kontrakt värt 1,7 miljarder kronor.
Tidsplanen har byggt på invigning 2026. Enligt Kalmar vatten har Sernekes arbeten färdigställts till ungefär 60 procent.
Kalmar vattens ledning delade med sig av olika, tänkbara strategier för att färdigställa projektet under en pressträff i fredags.
– Vi vill i allra högsta grad undvika en ny upphandling. Det är ett scenario men det vore en oerhört besvärlig process som ett tidskrävande och tufft scenario, säger vd Thomas Bergfeldt.
Han ser det som positivt att bolaget fått igång en dialog med konkursförvaltaren med i ett första skede klartecken att ”säkra arbetsplatsen” så att ingenting förstörs under tiden som produktionen är pausad.
– Vårt huvudspår är de paragrafer som finns i LUF som tydliggör regelverket när exempelvis en konkurs uppstår. Då kan man helt enkelt byta leverantör om man har själva paketet lika – att man inte har väsentliga skillnader i villkor och strukturer.
– Det är det som är huvudspåret och som vi också känner som en absolut möjlig väg framåt, säger Thomas Bergfeldt, som inte vill kommentera om Kalmar vatten haft kontakt med tänkbara leverantörer efter konkursen.
Inriktningen är att komma igång med produktionen så snabbt som möjligt med från bolagets sida en ”hållning och ingång” att konkursen inte ska innebära merkostnader.
En färdigställandeförsäkring på tio procent av kontrakssumman ska täcka alla extra omkostnader, enligt Kalmar vatten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer