Hållbarhetsmålen täcker områden som att avskaffa fattigdom, uppnå jämställdhet och insatser för att motverka klimatförändringar.
Med 2030 som riktmärke har en statlig delegation nu preciserat vad som krävs för att Sverige ska bidra till att klara målen.
Delegationen vill att regeringen ger statliga myndigheter i uppdrag att aktivt ställa hållbarhetskrav vid offentlig upphandling ”i den omfattning som regelverket medger”.
Samtidigt föreslås att Regeringskansliet bör inleda ett särskilt arbete med en förordning om hållbarhetskrav inom statens upphandling.
Lagstiftningen finns men behöver nyttjas fullt ut, anser delegationen, som är något kritisk mot att regeringen inte agerat mer proaktivt och varit tydlig i sina förväntningar kring hur statliga myndigheter bör använda upphandling för att bidra till hållbar utveckling.
”De statliga myndigheterna kan i dag uppleva osäkerhet inför den nya lagstiftningens möjligheter. Det kan leda till fördröjningar i att pröva nya vägar och att ta tillvara de möjligheter som faktiskt finns”, skriver delegationen.
Delegationen vill även att statliga myndigheter genom sin storlek aktivt bidrar till metodutveckling för hållbar upphandling och visar vägen för mindre offentliga aktörer som vissa kommuner.
På kommun- och landstingsnivå betonar Agenda 2030-delegationen betydelsen av stöd från Upphandlingsmyndigheten och möjligheten till avtalssamverkan mellan kommuner för stärkt kompetens som kan leda till mer av hållbar upphandling.
Att SKL har en viktig roll för juridisk rådgivning och nätverkssamarbete lyfts fram och slutbetänkandet fick snabbt ett positivt gensvar från SKL.
– Upphandlingar är ett kraftfullt redskap för hållbar utveckling. SKL stödjer arbetet för hållbara inköp. Inom kort kommer vi presentera tips och exempel om hur kommuner kan upphandla för minskad klimatpåverkan, säger Lena Mick, ordförande för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
Delegationens förslag om ett ”handslag” med SKL för att smidigare kunna klara hållbarhetsmålen genom insatser på lokal och regional nivå tas också emot positivt.
– Det är ett intressant förslag, som vi gärna diskuterar tillsammans med regeringen, säger Lena Micko.
På global nivå understryker Agenda 2030-delegationen betydelsen av att arbeta med upphandling. Delegationen vill att regeringen verkar för hållbarhetshänsyn inom bland annat EU, FN och WTO samt att Sida prioriterar upphandling högre inom biståndsprojekt i utvecklingsländer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer