-Det fanns ett stort intresse hos leverantörerna att delta i och med att de ville vara först på den svenska marknaden, berättar Anna Harrysson, ansvarig upphandlare vid Region Uppsala.
Den spansktillverkade roboten levererades redan i vintras och därefter följde en lång förberedelseperiod innan den nu börjat användas.
Inget får gå fel för en så känslig hantering som cytostatikabehandling för cancerpatienter.
Men just att öka patientsäkerheten genom en automatiserad process – tillsammans med arbetsmiljöfördelar – har varit vägledande för att Region Uppsala genomfört robotinvesteringen på omkring fem miljoner kronor.
-Fram till nu har beredningen skett manuellt och även om det är alltid är två farmaceuter som arbetar tillsammans så kommer man inte helt bort från riskerna för missar i hanteringen som exempelvis feldosering, säger projektledaren Mattias Paulsson .
Det är ett system med vågar, streckkoder och kameror som garanterar säkerheten i den nya processen och årligen genomförs 17 000 cytostatikainfusioner vid Uppsalasjukhuset, som ansvarar för högspecialiserad vård inom sin region.
Upphandlingen täckte större delen av 2018.
Investeringsbeslut togs i januari inom ramen för miljardsatsningen Framtidens Akademiska sjukhus, FAS.
Arbetet med kravspecifikation genomfördes under våren 2018 och tilldelningsbeslut kom i slutet av oktober.
Valet föll på spanska leverantören Kiro. Av fyra anbud underkändes ett för att inte ha uppfyllt kravet på tidigare installation inom Europa.
Samverkan mellan vårdkompetensen inom farmaci och onkologi med upphandlingskompetensen beskrivs av Mattias Paulsson som mycket givande.
-Kravspecifikationen skrev vi på engelska, Kraven på utrustningen tas alltid fram av verksamheten, då det är de som kan själva utrustningen och vet hur behovet ser ut. Vid behov kan de även ta in specialister som hjälper till med kravställandet. I det här fallet hade vi med IT-personal samt en erfaren medicinteknisk ingenjör från Akademiska sjukhuset, berättar Anna Harrysson.
-Övriga dokument var i huvudsak på svenska för att inte riskera juridiska problem. Om engelska avtal ska användas så ska dessa tas fram av specialister och den tiden fanns inte.
Anna Harrysson lyfter fram betydelsen av en helhetslösning när nya produkter upphandlas. Det kan gälla att med upphandlingsdokumenten som grund skapa goda förutsättningar för leverans, kontroll och besiktning.
-I det här fallet så har verksamheten till exempel en lång period av kontroll och besiktningar innan utrustningen kan tas i slutlig drift på grund av att det ställs hårda krav, så kallade GMP-krav, på de utrustningar som ska användas vid framställning av läkemedel. Är man tydlig i upphandlingsdokumenten med krav på leveransplaner och annat så får även leverantören bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer