En ganska tam debatt med endast 5 anföranden var över på mindre än 40 minuter. Socialdemokraternas Gunilla Carlsson satte punkt genom att yrka avslag på ett 50-tal förslag från riksdagsmotioner i linje med finansutskottets betänkande FiU 34.
Gunilla Carlsson menade att många av de frågor som ledamöter tagit upp kring offentlig upphandling täcks av olika regerings- och myndighetsinitiativ.
Hänvisning gjordes bland annat till de tre propositioner som regeringen sagt ska presenteras senare under 2021 – om effektivare överprövning, idéburna aktörer i välfärden samt ett förenklat upphandlingsregelverk.
I debatten lyfte Gunilla Carlsson fram regeringspolitiken för en ansvarsfull antibiotikaanvändning.
-Vi socialdemokrater vill att det ska vara obligatoriskt vid alla upphandlingar av animaliska livsmedel att ställa krav på att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och att man ska ställa krav på låg användning av antibiotika, sade hon.
Centerpartiets Lars Thomsson efterlyste tydligare besked om livsmedelsupphandingar.
-Jag tycker att det är lite skamligt att vi ännu i dag har en dubbelmoral och inte ställer samma krav på offentliga upphandlingar som vi gör på svensk jordbruksproduktion. Vi följer alltså inte den tuffa miljö- och djurskyddslagstiftningen när vi upphandlar. Det är ingen rimlig princip, och det här behöver vi verkligen ändra på, sade han.
Moderaternas Mattias Karlsson efterfrågade satsningar på innovations- och funktionsupphandlingar.
-Öppna upphandlingsunderlag som efterfrågar funktion skapar kreativitet. Genom att beskriva den funktion en produkt eller tjänst ska ha kan man få företagen att tänka nytt. På detta sätt kan ett bra innovationsklimat skapas i hela den privata sektorn. Blir vi bättre på att upphandla funktion kan skattebetalarna få ut betydligt mer för sina pengar, sade han i riksdagens kammare.
Sverigedemokraternas Charlotte Quensel lyfte fram att mer kan göras för att motverka köttinköp från utlandet i de fall där produktionen bygger på slakt utan bedövning.
-Regeringens svar på motionerna om dessa fruktansvärda övergrepp är att man redan i dag kan välja att i upphandling kräva att djuren ska vara slaktade enligt svenska lagar. Här svarar upphandlare att det är mycket krångligt och osäkert hur man ska göra rätt för att inte bryta mot regler. Ofta handlar det om upphandling av komplexa livsmedel och flera steg, sade Charlotte Quensel.
Vänsterpartiets Ulla Andersson såg små förutsättningar för gehör kring hjärtefrågor som ökad reglering av entreprenörskedjor genom offentlig upphandling och förbud mot företag som har sin bas i skatteparadis.
-Tyvärr är väl inte intresset från övriga partier speciellt stort vare sig för att begränsa antalet underleverantörer i de här kedjorna eller för att titta på hur man kan utesluta företag registrerade i skatteparadis, sade hon.
Med finansutskottets betänkande lutar det åt ett samlat nej till alla förslag i motioner om att förändra offentlig upphandling – precis som 2019 och 2020.
Riksdagens omröstning är planerad till onsdag 24 mars.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer