
Offentlig upphandling handlar om att använda skattemedel på ett så effektivt och ansvarsfullt sätt som möjligt. Även om gällande principer för upphandling efterlevs, leder de inte alltid till goda resultat.
Ett tydligt exempel är Skolplattformen i Stockholm. Upphandlingen följde samtliga föreskrifter, men slutprodukten blev ett tekniskt misslyckande med omfattande budgetöverdrag och allvarliga säkerhetsbrister. Produkten var så problemfylld att en grupp föräldrar, på fritiden, tog fram en alternativ plattform som fungerade bättre.
Liknande problem har setts i upphandlingen av journalsystemet Millennium i Västra Götalandsregionen där leveransen visat sig undermålig men notan hög. Gemensamt för båda fallen är samtidigt att upphandlingsformalian hanterats utan anmärkning. Det gör att vi måste fråga oss: Om principerna för offentlig upphandling leder till undermåliga resultat, var det verkligen så bra principer från början?
”Nuvarande grundläggande principer klarar inte ensamt att leverera den goda affären”
Vid införandet av nya lagen om offentlig upphandling (2007:1091) avskaffades den tidigare gällande huvudregeln att offentlig upphandling ska grundas på affärsmässighet. Istället prioriterades EU:s principer om likabehandling, icke-diskriminering och öppenhet.
I förarbetena till LOU, regeringens proposition (2006/07:128), framgår det inte tydligt varför dessa principer skulle ges företräde eller ens hur de specifikt bidrar till att skapa väl fungerande offentliga affärer. EU:s principer är allmänna riktlinjer för unionens funktionssätt, men de har ingen direkt koppling till vad som faktiskt leder till en god affär vid upphandlin
I en affärsmässigt genomförd upphandling är icke-diskriminering en förutsättning. Det innebär att den bästa lösningen för pengarna ska väljas, oavsett leverantörens geografiska härkomst eller andra ovidkommande hänsyn. Det omvända gäller dock inte nödvändigtvis. Det faktum att ingen diskriminering sker är ingen garanti för en god affär.
Det innebär att de nuvarande grundläggande principerna inte ensamt klarar att leverera den goda affären. Det krävs något mer. För att nå den goda affären behövs mer än formella riktlinjer och kontrollmekanismer; det behövs en styrande princip som sätter ekonomisk och funktionell effektivitet i fokus.
Tidigare var affärsmässighet en central princip i svensk upphandlingslagstiftning. Riksrevisionsverket beskrev vad som menades med begreppet affärsmässighet i 3 § upphandlingsförordningen (1986:366): “Den grundläggande principen för upphandlingen är att denna skall bedrivas affärsmässigt. Det innebär att myndigheten skall beakta alla faktorer som behövs för att upphandlingen skall bli så ekonomisk och ändamålsenlig som möjligt för myndigheten själv.”
Det är denna affärsmässiga bedömning av hur det offentliga, antingen i egen regi eller genom externa leverantörer, kan nå sina mål på ett bättre sätt som måste vara i centrum för hur offentlig upphandling bedrivs och de regler som omgärdar den. Det är detta som avses med den goda affären, men det är svårt att nå dit så länge principen om affärsmässighet inte är den centrala bestämmelsen inom offentlig upphandling.
Vi står nu inför ett viktigt tillfälle att påverka EU:s upphandlingsregler. Det är dags att återinföra affärsmässighet som en grundläggande princip för offentlig upphandling. Utan en tydlig styrning baserad på affärsmässighet riskerar vi fortsatt ineffektiva upphandlingar som varken gagnar det offentliga eller skattebetalarna.
Låt oss använda den möjlighet som nu ges att förbättra våra upphandlingsregler och säkerställa att varje skattekrona används på bästa sätt.
Carl Grufman, före detta senior rådgivare inom upphandling och inköp vid EY Sverige.
I would like to learn whether you have any thoughts about open innovation models for the procurements? What are the key differences to a closed innovation model based on trade secrets? How does different innovation models impact security, profitability and fuctionality? Here is another example Elekta:
”Det stora problemet för Elekta är att det trots en period med mycket stora utvecklingskostnader – det senaste kvartalet uppgick de till 13 procent av omsättningen – inte har fått ut effekten i form av stigande rörelsemarginal. ”
https://www.di.se/analys/darfor-fick-elektas-vd-sparken/
Just to give more context and my question on innovation models is if you would walk down the street or in the subway with an open or closed bag or backpack. Likely it depends on your earlier experience with thieves or copying. Also it depends on what you have in your bag/backback.
I met a lady on the bus today with one closed purse around her neck and two open bags. I am sure she has a plan for what stuff she has in which bag.
I got the following advice from a friend: open bag is for every day use and closed bag is for party’s and lunch/dinner events that is more dressed up. It’s also possible to put a closed bag inside the open bag.
Utmärkt artikel!
Offentliga affärer ska genomföras med fokus på affärsmässighet och ekonomi. Detta görs bäst av ekonomer.