Enligt 4 kap. 18 § i LOU kan en upphandlande myndighet ta sociala hänsyn genom att reservera offentliga kontrakt för så kallade skyddade verkstäder eller leverantörer vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration.
Men vad gäller om endast en del av anbudsgivarnas verksamhet har ett sådant syfte? Ska de ändå anses kvalificerade att dela i en reserverad upphandling?
Nej, menar Kammarrätten i Stockholm. Domstolen har prövat i sex mål där Arbetsförmedlingen upphandlat arbetsintegrerande övningsplatser men uteslutit leverantörer som inte anses uppfylla verksamhetskravet, varvid leverantörerna överklagat.
Domstolens slutsats är att en anbudsgivare inte kan kvalificera sig i en reserverad upphandling genom att hävda att en organisatorisk enhet är en skyddad verkstad eller en leverantör vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration enligt ovan. Hela verksamheten måste vara det.
– Det är alltså den juridiska person som lämnar anbudet som måste uppfylla villkoren, säger Maria Norman Amanatidou tf, assessor vid Kammarrätten i Stockholm.
Domstolens motivering är att den positiva särbehandling som en reserverad upphandling innebär inte ska utsträckas vidare.
Kammarrätten slår även fast att Arbetsförmedlingen varit tillräckligt tydlig med vad verksamhetskravet innebär.
Noteras ska att domstolens ordförande var oenig, det vill säga ansåg att förfrågningsunderlaget inte varit tillräckligt tydligt och att det skulle kunna räcka med att en enhet uppfyller verksamhetskavet .
*De anbudsgivare som uteslutits i de olika målen är, Piteå församling, Linde Bergslags församling, Stockholms Stadsmission, Ideella föreningen Skyddsvärnet med firma Skyddsvärnet, By-Folkärna pastorat och Stiftelsen Bräcke Diakoni.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer