Upphandlingsmyndigheten har sammanställt en enkätundersökning ställd till teknisk personal som upphandlar och till upphandlare i 120 kommuner. Sammanlagt har 123 personer svarat, varav 60 personer från centrala upphandlingsavdelningar och 63 från annan befattning, framför allt teknisk. Totalt inkom svar från minst en person från 96 kommuner, vilket innebär att 80 procent av de utvalda kommunerna är representerade i undersökningen.
Enkäten visar att kommunerna framför allt efterfrågar kriterier anpassade till lagen om offentlig upphandling och som är klara att använda i förfrågningsunderlag. Dessutom vill man ha vägledningsdokument i form av beskrivande texter. Enkäten visar också att behovet av dessa stöd är stort oavsett vilken typ av byggupphandling det gäller.
Behov finns också av att knyta fler av kriterierna till AMA-systemets rubriker och koder. Det är något som Upphandlingsmyndigheten har arbetat med och det arbetet publiceras idag onsdag. AMA-systemet innehåller allmänna material och arbetsbeskrivningar för entreprenader och entreprenadupphandlingar och är framtaget av branschen. Upphandlingsmyndigheten har hållbarhetskriterier som är anpassade till lagen om offentlig upphandling och som innehåller AMA-systemets rubriker.
Av de som har använt kriterierna anger i stort sett alla att de har blivit hjälpta. Samtidigt kan kännedomen om, men framför allt användandet av kriterierna förbättras ytterligare. Det gäller speciellt den tekniska personalen.
– Vi har inte nått ut i tillräckligt i hög grad till den tekniska personalen. De behöver ökad kännedom om det stöd vi kan ge dem och att alla våra kriterier är anpassade till lagen om offentlig upphandling och är klara att använda i förfrågningsunderlag. Vi har nått ut bättre till upphandlarna, säger Josefin Sporrong, sakkunnig inom bygg på Upphandlingsmyndigheten.
Traditionellt sett upphandlas byggentreprenader och lokaler ofta av de tekniska kontoren och förvaltningarna eller motsvarande och inte av kommunernas upphandlare.
– Det kan innebära att de inte har samma kunskaper som upphandlare om var de kan vända sig för att få stöd och hjälp i upphandlingsfrågor. Vi behöver därför arbeta för att öka kännedomen om det stöd som vi tillhandahåller, särskilt bland teknisk personal som upphandlar. Nu när vi har uppdaterat kriterierna enligt AMA-koderna blir de också bättre anpassade för dem menar Josefin Sporrong.
Enkätundersökningen visar även att ett ökat stöd till kommunerna behövs för att ställa krav på framför allt skydd av biologisk mångfald, men även utökat stöd avseende kemikalierisker.
Dessutom finns behov av ökat stöd för krav vid tillfälliga lokallösningar eller moduler. Skydd av biologisk mångfald och giftfri miljö är två av Sveriges miljömål och olika övergripande vetenskapliga sammanställningar pekar också på att dessa mål måste prioriteras.
Undersökningen visar också att kommunerna inom en femårsperiod uppskattar att det finns ett behov av nybyggnad, alternativt renovering, av framför allt skolor och förskolor, men även kontor, simhallar och sporthallar.
– Resultatet av enkätundersökningen visar att många kommuner kommer att renovera eller bygga nya simhallar under den närmaste femårsperioden. Därför pågår redan ett arbete med att ta fram hållbarhetskriterier för simhallar som väntas bli klart under nästa år, säger Josefin Sporrong.
Läs mer om kriterierna på Upphandlingsmyndighetens webb.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer