Handla mycket och handla lokalt, är budskapet från den S-styrda kommunledningen i Åmål. Ett stimulanspaket som antogs av kommunstyrelsen förra veckan innehåller bland annat:
- Restaurangmåltider ska levereras till distansstuderande gymnasielever, kommunala äldreboenden och hemtjänst. Inköpen ska ske från lokala restauranger och ”sprids ut mellan aktörerna med hänsyn till intresse/förmåga att leverera”.
- All verksamhet i kommunen ska göra sina fikainköp via lokala bagerier och caféer – i första hand fram till 31 maj.
- Inköp av frukt, grönt och mejerivaror ska ske hos lokala livsmedelshandlare.
- Generellt uppmanas hela kommunorganisationen att i så hög grad som möjligt styra om inköp av varor och tjänster till lokala leverantörer ”för att stimulera det lokala näringslivets överlevnad”. Hänsyn ska tas till potentiella hinder i form av leveranskapacitet och avtalsförhållanden.
Oppositionspartierna i Åmåls kommun ser stora risker med att åtgärderna inte håller juridiskt:
-Beslutet känns olyckligt och chansartat genom att kommunen har avtal sedan tidigare som täcker de områden som är aktuella. Risken är uppenbar att kommunen riskerar skadestånd när man frångår avtal. Även i coronatider måste man ta lite hänsyn till konsekvenser av ett beslut, men det besked vi fått från Socialdemokraterna är att det inte finns tid att utreda den delen närmare, säger Ove Kaye, kommunstyrelseledamot för Sverigedemokraterna.
-En smidig lösning för att undvika en konflikt med LOU hade varit SD:s förslag om att ordinarie personal inom kommunen fortsätter att laga mat till skola och äldreboende.
Även allianspartierna i opposition – M, C och L – är kritiska och ville utreda åtgärderna närmare innan beslut. Partierna önskade bland annat klarlägga i vilken omfattning som besluten strider mot LOU och hur inköpen ska fördelas mellan olika företag för att undvika otillbörligt gynnande.
En mängd kommuner – stora som små – har antagit olika former av krispaket för att stärka lokalt företagande.
Åmåls långtgående åtgärder motiveras delvis med kommunens utsatta läge. Enligt beslutsunderlag och kommunstyrelseprotokoll hade den lokala ekonomin en nedåtgående trend redan innan pandemin med bland annat höga kostnader för socialbidrag och tredje högsta arbetslösheten i Sverige.
I korthet lyder analysen:
”Om inte kraftfulla åtgärder sätts in, finns all anledning att tro att de ekonomiska skadeverkningarna blir både allvarliga och ihållande. Kommunen måste – inom sin rådighet och handlingsförmåga – dra sitt strå till stacken för att säkerställa att så många normalt livskraftiga företag som möjligt klarar av att hålla sin verksamhet flytande till dess att pandemin bekämpats.”
Förutom de nya inköpsdirektiven får även alla kommunanställda en påskgåva i form av ett presentkort på 300 kronor för privata inköp inom den lokala handeln.
– Vi ser det här stimulanspaketet som en viktig åtgärd för att stödja Åmåls kommuns näringsliv och värna arbetstillfällen. Samtidigt vill vi visa uppskattning till alla medarbetare i Åmåls kommun som gör ett fantastiskt arbete i den situation vi befinner oss i. Vi utesluter inte ytterligare åtgärder längre fram, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).
Åmåls kommun i norra delen av Västra Götalands län har omkring 12 600 invånare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer