Av de 18 421 offentliga upphandlingar som annonserades 2021, överprövades 1 121. Det motsvarar en andel på 6,1 procent, enligt statistik från Upphandlingsmyndigheten.
Motsvarande siffror för 2020 var 17 938 upphandlar och 1 356 överprövningar. Det motsvarar en andel på 7,6 procent.
Andelen överprövningar har alltså sjunkit med 1,5 procentenheter eller 20 procent.
Att en upphandling har registrerats som överprövad innebär att en dom eller ett beslut i första instans har fastställts.
– Att en leverantör som anser sig ha lidit, eller kan komma att lida skada, kan begära överprövning av en upphandling är viktigt för rättssäkerheten. Det är också viktigt för förtroendet för offentlig upphandling, säger Joakim Skoog, analytiker på Upphandlingsmyndigheten.
Regionernas upphandlingar överprövas i högre utsträckning än upphandlingar som görs av kommunerna och staten, enligt Upphandlingsmyndigheten.
– Av regionernas annonserade upphandlingar 2021 överprövades 9,3 procent. För kommuner var andelen 6,1 procent och för statliga myndigheter 4,9 procent, säger Joakim Skoog.
Direktivstyrda upphandlingar överprövas oftare än upphandlingar som inte är direktivstyrda, andelen är 7,8 procent respektive 4 procent.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer