Under veckan som gick sände Sveriges radio en serie där man granskade pseudovetenskapen Kommunikologi. Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet och flera andra forskare medverkade och delgav sin syn på varför Kommunikologi ska ses som pseudovetenskap.
Nu har Mattias Lundberg skrivit ett debattinlägg i Svenska dagbladet där han menar att det är brister i upphandlingarna som det varit möjligt för pseudovetenskapen att få fotfäste i en rad offentliga verksamheter.
Han säger sig inte vara förvånad över att Kommunikologi och annan pseudovetenskap i princip fått fritt tillträde till offentlig verksamhet och till skattepengar i form av höga konsultarvoden. Trots att han erkänner att försäljarna av pseudovetenskap är skickliga är det inte där ansvaret bör läggas, menar han.
”Nej, ansvaret ligger helt och hållet på den upphandlande verksamheten. Det är den som ska vara tillräckligt kompetent att utforma ett upphandlingsförfarande som omöjliggör för pseudovetenskapen att smyga sig in i de offentliga verksamheterna”, skriver han i debattinlägget.
Han menar att krav på vetenskaplighet vid offentlig upphandling lika mycket är en skyldighet som en möjlighet. Vidare anser han att upphandlande myndighet måste använda sig av befintlig vetenskaplig kompetens inom organisationen för bedömning av vetenskaplighet vid köp av produkter och tjänster inom det psykologiska området. Om den kompetensen inte finns, anser han att den måste upphandlas.
Mattias Lundberg tycker att man ska ställa krav på på vetenskaplighet i anbudsunderlagen och värdera vetenskapligheten högt i anbudsvärderingen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer