Det krävs en förändring av synsättet hur personal upphandlas. Från fokus på pris till matchning av medarbetare baserat på kvalitet och det organisationen faktiskt behöver. Det menar Anna Johansson, Key Account Manager Offentlig sektor på Poolia och författare till två upphandlingsguider för personaluthyrning respektive rekrytering samt Fredrik Tamm, sakkunning inom offentliga affärer och grundare av DoubleCheck AB. De har tillsammans skrivit ett debattinlägg i Dagens Samhälle.
De liknar dagens upphandlingar av personal med 1800-talets omhändertagande av föräldralösa barn, där de med lägst ersättningskrav fick ta hand om barnet. Enligt dem kan det inte jämföras med de seriösa leverantörer som erbjuder lösningar på offentliga organisationers viktiga behov av att bemanna eller besätta positioner.
Författarna av debattinlägget anser att det går att fokusera på pris som urvalskriterium fungerar vid upphandling av produkter där upphandlarens behov är likvärdigt och konstant över tid.
“Men vid upphandling av kompetens riskerar enorma belopp att gå till spillo till följd av felaktiga eller ofullständiga förfrågningsunderlag, ineffektiva upphandlingsprocesser och fastlåsningar i ramavtal som inte levererar det myndigheterna behöver”, står det i debattinlägget.
De anser att det finns en uppenbar risk att parterna glömmer bort individen när rekrytering sker med lägsta pris som enda skiljande faktor och att det skapar en grund för missförstånd och misstroende.
“Vi ser ett behov av att upphandlingarna måste skifta fokus. Först och främst måste det handla om att säkerställa att rätt person hamnar på rätt plats. Önskvärda kompetenser och personliga egenskaper varierar ofta över tid i en verksamhet – något som därför kräver en större flexibilitet i upphandlingsprocessen”, skriver Anna Johansson och Fredrik Tamm.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer