Flens kommun har ett stamnät för bredband i kommunen. Varje sträcka av stamnätet dras mellan två så kallade tekniknoder. Den lokala delen av ett bredbandsnät genom vilket enskilda fastigheter ansluts till bredbandsnätet kallas spridningsnät. Spridningsnätet kopplas samman med stamnätet i en tekniknod.
Kommunen skrev 2016 ett avtal med IP Only om etablering av nytt stamnät och nya tekniknoder till en beräknad kostnad om 20 miljoner kronor, men också anslutning av 15 kommunala anslutningspunkter, till exempelvis skolor och äldreboenden, till en kostnad om 1 500 kronor kronor per punkt och månad. Till detta kommer en anslutningskostnad om 20 000 kronor per punkt. Den sammanlagda kostnaden beräknas till minst 7 050 000 kronor.
Telia överprövade avtalet och menar att kommunen gjort en otillåten direktupphandling. Telia anser att kommunens anskaffning av anslutning av kommunala punkter är möjlig att separera från kravet på etablering av spridningsnät.
Flen menar att utbyggnaden av stamnätet inte ingår i det avtal som skrivits. Detta arbete kommer att upphandlas genom ett annonserat förfarande vid en senare tidpunkt.
Flen menar vidare att avtalet utgör en odelbar enhet och en tjänstekoncession. IP-Only ska betala en avgift till Flen för varje aktiv punkt och Flen ska betala IP-Only en månatlig avgift och anslutningskostnad för de kommunala punkterna. Ersättningarna enligt avtalet tar, menar kommunen, i allt väsentligt ut varandra.
Flen fick rätt i förvaltningsrätten (pdf) som ansåg att Teleundantaget i LOU var tillämpligt. Kammarrätten går inte på samma linje.
Kammarrätten anser i sin dom att spridningsnätet och de kommunala anslutningspunkterna är frikopplade från varandra. Därmed anser rätten att kommunen inte behövt teckna avtal om dessa båda delar med samma avtalspart och att de kommunala anslutningspunkterna borde ha upphandlats separat.
Nu väljer kommunen mellan att göra en upphandling av de 15 anslutningspunkterna eller bygga ut från sitt eget stamnät, något en entreprenör redan är upphandlad för att utföra.
– Från kommunens sida kommer vi inte att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, vi finner oss i kammarrättens dom. Huruvida motparten gör det vet jag inte men för övrigt står sig avtalet, det är bara den delen man bryter ut, säger Flens kommunjurist Niklas Witt till Eskilstunakuriren.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer