I Svenskt Näringslivs enkät till företagen lyder en av fråga: Hur tycker du att upphandlingen fungerar i din kommun?
Tyvärr kan vi konstatera att frågan får sämst betyg av alla frågor som ställs. Och resultatet har sjunkit kontinuerligt under den senaste tioårsperioden. Medelbetyget ligger i dag på 2,7 på en sexgradig skala.
Svenskt Näringsliv har under flera år besökt många kommuner för att prata om den inköpsmogna myndigheten som för en kontinuerlig och lyhörd dialog med företagen kring upphandling, vilket leder till fler anbud och färre överprövningar.
Framgångsfaktorer är marknadsdialog, information om planerade upphandlingar för företagare, anbudsskola, lyhördhet – framför allt när det gäller skallkraven, att inte utesluta de mindre företagen (96 procent av alla företag i Sverige är små) genom alltför stora kontrakt, transparenta utvärderingsmodeller, kontakt efter tilldelningsbeslut med förlorande leverantörer och med leverantörer inför avtalets slut för att få information om för- och nackdelar med avtalet.
Vi har under vårt arbete med att förbättra företagsklimatet mött kommuner som verkligen vill göra skillnad och som lägger ner ett omfattande arbete på att bli bättre, även inom offentlig upphandling. Det är därför glädjande att se att vissa kommuner har klättrat rejält i rankningen som enbart redovisar hur företagen betygsätter sin egen kommuns arbete med upphandling. Sundbyberg har gått från plats 104 till plats 21 och Nybro från plats 163 till plats 24.
Vi har också kommuner som ligger stadigt i toppen år efter år, som Sollentuna och Solna. Det är kommuner som under lång tid arbetat medvetet med dialog före, under och efter upphandlingarna.
Av årets enkätresultat framgår att Kävlinge tar hem första platsen som Sveriges bästa upphandlingskommun. Receptet för att få nöjda företagare har varit ett medvetet arbete med ökad transparens och tydliggörande av avtalen, många informationsträffar, avtalstrohet, mindre kontrakt och strategisk direktupphandling till förmån för de lokala företagen.
Vi har full förståelse för att våra minsta kommuner (under 10 000 invånare) inte har kapacitet eller möjlighet att arbeta strategiskt med upphandling, siffrorna ska därför avseende dessa tas med en nypa salt. Vi kan dock konstatera att det finns ett bälte av små kommuner runt södra delarna av Vättern och Vänern som har ett mycket gott företagsklimat och som får bra betyg även på frågan om upphandling.
Det är däremot med stor besvikelse som vi kan konstatera att Göteborg, Sveriges andra kommun med stora resurser, tappar i rankningen år efter år. Staden har gått från betyg 2,9 år 2007 till 2,0 i år, vilket innebär att Göteborg ligger på plats 285 av 290 kommuner. Det kan inte skyllas på att staden är stor, Malmö ligger bättre till (på plats 170). Stockholm likaså, även om betyget har sjunkit de senaste åren till en mindre hedrande plats 230 av 290.
Därtill kan vi konstatera att Göteborg (enligt statistik från KKV/UHM) är den kommun som har flest överprövningar, 19,2 procent.
Varför får Göteborg så dåligt omdöme från företagen? Västsvenska Handelskammaren kom för några år sedan fram till samma resultat. Orsakerna kan man alltid spekulera i, men det vi hör från våra medlemmar är dålig avtalstrohet, många olika krav som staplas på varandra, lite hänsynstagande till de små företagens förutsättningar, alltför stora kontrakt och bristande dialog. Vi ser samma trend i Uppsala som nu ligger på plats 270 med betyg 2,2. Men vi är övertygade om att en nedåtgående trend går att vända. Vår önskan är att alla kommuner ska få godkänt, det vill säga över 3,0 i betyg.
Sverige är långt ifrån ensamt om att försöka effektivisera offentliga upphandlingar men andra länder har kommit längre. Vi har hämtat mycket inspiration från Nederländerna. Även i USA sker mycket forskning och utveckling inom området. Modellerna för inköpsmognad och inköpsexcellens kan man läsa mer om på Silfs hemsida. Proportionalitetsguiden från Nederländerna är en en skrift som handlar om den EU-rättsliga grundprincipen proportionalitet och som Svenskt Näringsliv översatt till till svenska.
Ellen Heldahl
Birgitta Laurent
Svenskt Näringsliv
Se din kommuns betyg på www.foretagsklimat.se
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer