Under 2017 har 3,7 miljarder kronor varit kostnader för hyrläkare och resten är kostnader för inhyrda sjuksköterskor. Ökningen av hyrpersonal i vården för 2017 var 13 procent. Det visar bemanningstrenden (pdf) som SKL tagit fram.
I drygt ett år har landsting och regioner tillsammans arbetat med att minska beroendet av inhyrd personal, för bättre kontinuitet och säkerhet för patienterna och bättre arbetsmiljö för personalen. Målet är att nå ett oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019.
Nu ser SKL hur kurvan planar ut och ökningen fjärde kvartalet var 7 procent, eller 93 miljoner kronor. Motsvarande siffror kvartal tre var 14 procent, eller 164 miljoner.
Sex landsting och regioner har dessutom lyckats minskat sina kostnader i kvartal fyra. Det är Kronoberg, Skåne, Västmanland, Stockholm, Västerbotten och Västernorrland. Tre har till och med minskat kostnaderna för 2017 totalt jämfört med 2016: Skåne, Östergötland och Kalmar.
– Det är bra att kurvan planar ut. Nu är det knappt ett år kvar tills målet om oberoende ska vara uppnått. Landstingen och regionerna ökar takten i jobbet och lär av varandra. Det är bra och viktigt för att målet ska nås, säger, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.
Samtidigt ökade kostnaderna markant under fjärde kvartalet 2017 i Västra Götaland, Uppsala, Sörmland, Jönköping och Värmland. I exempelvis Region Jönköpings län ökade kostnaden under 2o17, jämfört med 2016 med 30 procent, eller 200 miljoner kronor.
Inom primärvården har åtta landsting och regioner minskat sina kostnader för inhyrd personal. Men även inom primärvården har den totala kostnaden för alla landsting och regioner ökat med fem procent.
Största minskningen har gjorts inom psykiatri, där också arbetet med att minska beroendet pågått längre än inom övrig vård.
Elva landsting och regioner har minskat sina kostnader totalt sett. Fjorton minskar kostnaderna för inhyrda läkare.
SKL lyfter fram tre framgångsexempel: Inom vuxenpsykiatrin i Kronoberg är man nu helt oberoende av inhyrd personal. Flera insatser har lett fram till målet. Att se över alla rutiner har lett till att onödigt dubbelarbete försvunnit och att processerna är mer effektiva. Nya sätt att rekrytera har också varit viktigt.
I Örebro bemannas vårdcentraler av akutteam med flera kompetenser som tar emot patienter som söker för vissa symptom/åkommor. Distriktsläkare finns bakom teamet för handledning. Mer komplicerade patientfall bokas till distriktsläkare. Resultatet hittills är ökad tillgänglighet, positivt arbetsklimat, ökad effektivitet och minskat hyrberoende.
Genom ett stort antal olika aktiviteter är man i Västmanland på god väg att bli oberoende av inhyrda läkare i psykiatrin. Samma gäller primärvården där nu flertalet av vårdcentralerna är oberoende av bemanningsföretag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer