– Detta kommer att ge i särklass störst klimatreduktion per investerad krona. Även om klimatförbättrad betong är cirka 5-10 procent dyrare än vanlig betong, blir merkostnaden marginell – långt under en procent av byggkostnaden, säger Anja Norman, chef för stadsutveckling och nybyggnad vid allmännyttiga Stockholmshem, som ägs Stockholms stad.
Företaget har sedan 2023 testat klimatförbättrad betong i tre nybyggnadsprojekt, bland annat kvarteret Persikan på Södermalm.
Goda erfarenheter gör att Stockholmshem går vidare med krav på sina entreprenörer att använda enbart den nya tekniken, där en del av den cement som bindemedel i betong ersätts av en restprodukt från tillverkning av stål – masugnsslagg.
Hållbarhetschefen Anna Bengtsson betonar att Stockholmshem som ett av av Sveriges största bostadsbolag kan påverka marknaden.
– Ökad efterfrågan på klimatförbättrad betong kan leda till förflyttningar i alla led och att leverantörerna går mot ett mer hållbart utbud, säger hon.
Betong räknas av Stockholmshem som den skilda största klimatboven vid nybyggnation. Ny teknik ska bidra till målet att halvera företagets klimatpåverkan vid nyproduktion, räknat mellan 2019 och 2030, där man från i år arbetar efter en klimattrappa med målgränsvärden som skärps för varje år.
Ja, vad säger man.. Ännu ett exempel på att klimathysterin håller vår offentliga sektor i ett järngrepp. Sverige ska gång på gång ”visa vägen” genom att genomföra åtgärder som mest är symbolpolitik och i minimal utsträckning gör någon skillnad globalt, förutom att ge svenska företag försämrad konkurrenskraft.