Bristen på skyddsutrustning för sjukvården och omsorgen till följd av covid-19-epidemin ställer till problem runt om i landet.
Därför har regeringen nu givit Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram metoder för att snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning, ett arbete som påbörjas omedelbart.
De produkter som är aktuella är engångsoveraller, förkläden, handskar, tjockare handskar, ögonskydd – exempelvis visir – andningsskydd, stövlar eller arbetsskor.
Så här fungerar det:
Arbetsmiljöverket beslutar om ett tillfälligt tillstånd för en tillverkare eller importör att sälja eller skänka personlig skyddsutrustning till utvalda mottagare i Sverige.
Tillståndsbeslutet bygger på en bedömning som görs av ett så kallat anmält organ som undersöker produktens tekniska prestanda.
Det anmälda organet utfärdar en bedömningsrapport som visar att utrustningen uppfyller kraven.
Därefter utfärdar tillverkaren en försäkran som intygar att skyddsutrustningen uppfyller kraven. Tillverkaren tar också fram en bruksanvisning.
Arbetsmiljöverket lägger ut information om godkända tillverkare på sin hemsida.
Här är informationen som upphandlare ska begära in från tillverkaren, enligt Arbetsmiljöverket.
– En kopia på försäkran om överensstämmelse (declaration of conformity) på ett språk som lätt kan förstås av användaren (behöver inte vara på svenska).
– En kopia av bedömningsrapporten utfärdad av ett anmält organ.
– En bruksanvisning på ett språk som lätt kan förstås av användaren (behöver inte vara på svenska).
Skyddsutrustning som tilldelats tillfälliga tillstånd får inte säljas vidare på övriga marknaden. Det tillfälliga tillståndet gäller till och med den 31 december 2020.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer