I februari införde Göteborgs stad ett tillfälligt beställningsstopp för kommunens största leverantör av juridiska tjänster Front Advokater och inledde en utredning.
Detta sedan Göteborgs-Posten publicerat en granskning där tidigare jurister på byrån berättat att advokatbyrån satt i system att överdebitera sina kommunala kunder.
Utredningen visade att Fronts fakturor brister i flera fall och det finns indikationer på att fakturor inte stämmer överens med tidsredovisningen, enligt Göteborgs stad.
Det finns också indikationer på omfördelning av tid mellan jurister och att jurister som arbetar med uppdrag inte uppfyller ramavtalets minimikrav på erfarenhet.
— Det är tydligt att det är råder viss oreda i Fronts rutiner. Men på flera påståenden finns det enbart indikationer, vi kan inte styrka bristerna. Det leder till att vi inte har en grund för att säga upp ramavtalen i förväg, förklarar Christina Sjöö, projektledare för utredningen på förvaltningen Inköp och upphandling.
Den 25 maj hävdes därför beställningsstoppet.
– Enligt ramavtalets villkor så ska leverantören ska ges möjlighet till rättelse och en förtida uppsägning kan då endast komma ifråga om Front inte vidtar rättelser. De åtgärder Front har föreslagit ser Inköp och upphandling som en rättelse, säger Christina Sjöö.
Kaisa Adlercreutz, delägare i Front Advokater, försäkrar att bolaget tar kritiken på allvar.
– Vi måste såklart alltid vara ödmjuka och lyhörda. Vi kan alltid bli bättre och om Inköp och upphandling ger oss vissa direktiv så får vi anpassa oss efter dem, säger hon.
Samtidigt tillbakavisar hon att det skulle råda oreda i Fronts rutiner.
– Jag upplever att de rutiner som vi haft har fungerat bra i relationen med våra beställare, det vill säga dem vi faktiskt arbetar för och med. Denna omständighet har inte lyfts fram tillräckligt. Vi har gått igenom andra advokatbyråers fakturor, som jobbar med Göteborgs Stad, i jämförande syfte och konstaterat att de ser mer eller mindre likadana ut som våra, säger hon.
Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Vi har gått ut med tydlig information till våra faktureringsansvariga jurister. Vi har även tillsatt en särskild arbetsgrupp som tagit fram förslag på förbättringsåtgärder. Det rör sig bland annat om fler utbildningar kring våra ramavtal, utvecklade rutiner, mer omfattande avvikelserapportering och uppföljning. Dessa åtgärder har stämts av mot Inköp och Upphandlings förslag. Vi kommer också ha en fortsatt dialog med Inköp och Upphandling så de känner sig nöjda.
Hur påverkar detta förtroendet för er?
– Vi har i många år arbetat för att på bästa sätt tillgodose våra beställares behov och ge dem bästa resultat. Jag känner mig trygg med att våra beställare fortsatt har högt förtroende för oss då de vet hur hårt vi arbetar för dem. Däremot kan den negativa publiciteten som detta inneburit ha varit skadlig för oss i förhållande till dem vi inte arbetat med innan. Där behöver vi jobba tålmodigt för att visa att vi är kompetenta i alla delar av verksamheten.
Vad gör ni för att återupprätta förtroendet?
– Framförallt hålla en god och nära kontakt med våra kunder/beställare och fortsätta visa dem att vi kan leverera bra tjänster. Vi önskar också vara så transparenta vi bara kan vid frågor från våra beställare om vari de påstådda bristerna ligger och besvara alla frågor som kan finnas kring detta, säger Kaisa Adlercreutz.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer