Det står klart sedan finansutskottet i riksdagen sagt sitt inför planerad debatt och omröstning i riksdagen på onsdag nästa vecka.
Förutom ett brett stöd i finansutskottet för lagförslagen så föreslås ett tillkännagivande till regeringen.
”Enligt utskottet bör regeringen utvärdera lagstiftningen om offentlig upphandling och se över möjligheterna att öka förutsättningarna för små företag och ideella aktörer att delta i upphandlingar och vinna upphandlingskontrakt i syfte att säkra deras möjligheter att delta i upphandlingar. Utskottets förslag i denna del tar sin utgångspunkt i två motioner.”, skriver finansutskottet i betänkande FiU-14.
Åsa Westlund är socialdemokratisk ordförande i utskottet:
-Vi ser ett behov av att underlätta ytterligare för ideella aktörer men också mindre företag att delta i och vinna upphandlingar. Detta kan underlättas på olika sätt, och vi ser framför oss att regeringen kommer att titta brett på frågan.
Den nya lagen är tänkt att träda ikraft 1 februari nästa år med två nya kapitel i LOU och övrig upphandlingslagstiftning – ett för annonspliktiga upphandlingar och ett för direktupphandlingar.
Civilminister Lena MIcko verkar få det breda stöd i riksdagen som hon förutspått.
Reservationer finns endast för två avsnitt och i linje med tidigare förslag. Vänsterpartiet vill se starkare skrivningar mot onormalt låga anbud samt för miljöhänsyn, Centerpartiet önskar en ”småföretagssäkring” av offentlig upphandling.
Men exempelvis Sverigedemokraterna ställer sig överlag bakom ambitionen att förenkla processen vid offentlig upphandling.
I ett särskilt yttrande pekar partiet dock på risker som förslagen kan innebära för korruption och jäv samt att mindre och idéburna företag missgynnas och manar regeringen att följa upp lagstiftningens effekter i de delarna.
Lena Micko har via sin pressekreterare avböjt att kommentera ärendet med hänvisning till att hon nu sitter i en övergångsregering
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer