Malmö stad la in en utredning om möjligheten att starta ett kommunalt byggbolag sin budget för 2015. Syftet med att starta ett eget byggbolag var att sänka kostnaderna för MKB, som är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag.
Enligt utredningen, som utförts av PwC, finns det inga lagliga hinder för ett kommunalt byggbolag och ett kommunalt byggbolag mycket väl skulle kunna leda till sänkta kostnader. Utredningen pekar dock på att byggbranschen i dag arbetar med relativt små marginaler, stora risker och komplexa regelverk. Därför rekommenderar utredningen att istället titta på andra vägar för att nå lägre byggkostnader, som att påverka byggprocessens olika skeden.
– Vi vänder på alla stenar, men konstaterar att vi inte kommer gå vidare med ett kommunalt byggbolag då PwC gör bedömningen att svårigheterna är för många. Däremot fortsätter vi med andra insatser och ser över olika sätt att öka bostadsbyggandet, säger kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (s).
Ett av de tunga argumenten mot ett eget byggbolag är att upphandlingsprocessen för ett kommunalt byggbolag skulle bli mycket omständlig och omfatta så många som 30-40 olika upphandlingar per projekt. Slutsatsen utredningen drar är därför att kravet på upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling inte skulle innebära några stora kostnadsbesparingar för Malmö stad. Tvärtom riskerar processen att bli utdragen, samtidigt som de fasta kostnaderna riskerar att öka.
En annan aspekt som lyfts fram i utredningen är osäkerheten hur ett kommunalt byggbolag riskerar att påverka prissättningen från övriga, konkurrerande marknadsaktörer.
– Det är viktigt med konkurrens på byggmarknaden och vi går vidare med andra sätt att stimulera mångfalden av aktörer. Vi märker redan att nya byggare hör av sig och vill vara med och bygga ett hållbart Malmö, säger Karolina Skog (mp), stadsbyggnadskommunalråd.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer