Trots att regeringen blev nedröstad i riksdagen när det gäller krav på kollektivavtalsliknande krav i offentliga upphandlingar gör socialdemokratiskt styrda kommuner själva slag i saken och inför arbetsrättsliga krav. Redan innan beslutet i riksdagen antog bland annat Sundsvall krav på kollektivavtal.
På Dagens Samhälle berättar nu Luleå att de kommer att gå vidare på egen hand när det gäller arbetsrättsliga krav.
De skriver att de inte kan kräva att leverantörer ska vara bundna av kollektivavtal under avtalsperioden men däremot att de kan ställa krav på arbetsrättsliga villkor.
“Genom att inkludera krav på arbetsrättsliga villkor i våra upphandlingar som sätter nivån för lön, arbetstid och semester för de anställda kan vi säkra en miniminivå hos våra leverantörer”, skriver Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, båda kommunalråd (S) i Luleå kommun samt Emma Breheim, inköpschef Luleå kommun på Dagens Samhälle.
De bedömer att det är mycket resurs- och kompetenskrävande att ställa arbetsrättsliga villkor i samtliga upphandlingar samt att uppföljningen är avgörande för att kraven ska få önskad effekt.
De anser därför att det är lämpligt att ställa arbetsrättsliga villkor om lön, semester och arbetstid ställs inom de branscher där Upphandlingsmyndigheten på uppdrag av regeringen redan tagit fram kriterier och kontraktsvillkor. Luleå kommun skriver nu in dessa krav i sin inköpspolicy som även omfattar deras kommunala bolag
“I år ska vi vid minst tio upphandlingar ställa sociala krav för att främja sysselsättningsmöjligheter för prioriterade grupper, stimulera social integration och underlätta för sociala företag att göra affärer med oss. Där kan upphandlingar leda till att leverantörer anställer eller erbjuder lärling- och praktikplatser för grupper som står utanför arbetsmarknaden”, står det i debattinlägget.
Kan vi skapa schystare arbetsvillkor för anställda hos våra leverantörer och en sundare konkurrens på marknaden när vi bygger vägar eller köper in transporter så ökar vi nyttan med varje skattekrona.
Även Västerås kan komma att göra Luleå sällskap, enligt uppgifter i Västmanlands läns tidning. Kommunen har sedan 2011 en inköps- och upphandlingspolicy som är ämnad att främja hållbar utveckling inom miljö och social hållbarhet. Kommunen och de kommunala bolagen är därmed förbundna att bara köpa in varor och tjänster av företag som anses agera miljövänligt, etiskt och socialt.
Nu har ett förslag om att även ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar antagits av kommunstyrelsen. I förslaget står att det ska innefatta krav på “kollektivavtalsliknande villkor vad gäller lön, semester, arbetstid och ökad tjänstgöringsgrad.” Man har dock skrivit in att kraven ska ställas beroende på upphandlingens ekonomiska värde och marknadens möjligheter att uppfylla ställda krav.
Så bra!