Det stormar kring Arbetsförmedlingen. Upphandling24 skrev nyligen om en upphandlingskultur med bristande rutiner, dålig respekt för Lagen om offentlig upphandling och systematisk överträdelser. Nu har Dagen Industri har tagit del av en analys från den statliga utbildningsanordnaren Lernia som visar att avtal för mer än 10 000 utbildningsplatser skjuts fram vilket drabbar många utbildningsföretag.
Arbetsförmedlingens senaste upphandling, ”yrkesförarutbildning för lastbil” kommer att stoppas eftersom Yrkesakademin, utbildningsbolaget som förlorat upphandlingen, lämnat in en begäran om överprövning till förvaltningsrätten eftersom bolaget anser att Arbetsförmedlingen brutit mot Lagen om offentlig upphandling.
3 400 personer gick yrkesförarutbildningarna mellan januari och mars i år och lastbilsförare är det högst rankande bristyrket inom transportsektorn med ett beräknat behov av 2 000 personer bara inom det närmaste året.
För Grönlunds, som vann upphandlingen, innebär den avstannade processen att de under en period fokuserar enbart på sina privata kunder och företagskunder vilket innebär en viss minskning av medarbetare inom denna tid.
Men det är långt i från det största utbildningsblocket som inte har ett avtal klart. Det största är ”allmänförberedande utbildning” värt cirka en miljard kronor. Anledningen till att Arbetsförmedlingen inte har ett avtal klart är att de, efter överklaganden, dragit tillbaka upphandlingen efter felaktigheter i upphandlingen.
Till Dagens Industri säger Martin Kruse, upphandlingschef på Arbetsförmedlingen, att det berodde på den mänskliga faktorn.
– Vi har ett väldigt högt tryck just nu så vi har tvingats skjuta på upphandlingar. Det är både en fråga om planering och prioritering, säger han.
Enligt Lernia var läget liknande i höstas, om än inte lika allvarligt, då cirka 2 000 utbildningar till bristyrken som svarvare och svetsare inte kunde genomföras eftersom avtal saknades.
För utbildningarna till buss- och lastbilsförare gick avtalen gick ut i mars. Det gör att kurser med 1 800 elever är avtalslösa och att inga nya elever har kunnat påbörja en utbildning sedan avtalet gick ut.
Martin Kruse säger till Dagens Industri att de inte haft resurser att i tid påbörja de nya upphandlingarna, men eftersom avtalen löper på fyra år erkänner han också att den långsiktiga prioriteringen och planeringen brustit. Enligt Martin Kruse har Arbetsförmedlingen tvingats hantera andra frågor med kort varsel.
Han berättar att varje ärende sköts av en eller två handläggare och att det skulle räcka med några fler medarbetare för att lösa problemen.
Konsekvenserna för utbildningsföretagen är stora och enbart Lernia har tvingats säga upp 300 medarbetare sedan förra året på grund av Arbetsförmedlingens bristande avtalshantering.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer