Upphandlingsjuristen Catrin Karlsson Westergren har inom ramen för Konkurrensverkets uppdragsforskning undersökt domar från tingsrätter och hovrätter där korruption förekommit i samband med offentlig upphandling.
Rapporten visar att sju av tio fällande korruptionsdomar rör bygg, anläggning och andra hantverkstjänster. Av dessa utgör bygg och anläggning den absoluta majoriteten.
Föga överraskade visar det sig att det i 70 procent av målen förekommer en närhet mellan den offentliga tjänstemannen och företrädare för leverantören. Med närhet avses såväl närhet i affärsförhållandet som vänskapsförhållanden.
”Det är snarare denna närhet till affären och personer involverade än tjänstebefattningen som ger upprinnelse till korruptionsbrotten”, konstaterar Catrin Karlsson Westergren.
Vem som tar initiativet till mutan beror på vad den avser.
I de fall förmånen utgörs av varor och tjänster är det i tre av fyra fall tjänstemannen som tar initiativet.
Avser förmånen däremot resor, evenemang och middagar är förhållandet det omvända, i 75 procent av domarna tar leverantören initiativet.
Majoriteten av åtalen leder, till följd av brottsrubriceringen med insiktsuppsåt och den låga bevisbördan, till fällande domar.
Någon speciell grupp av offentliga tjänstemän kan inte utläsas. Även enhetschefer med delegerat ansvar som är i kontakt med upphandlingar förekommer i domarna.
Brotten leder ofta till att tjänstemannen sägs upp från sin anställning och att leverantörer utesluts från kommande upphandlingar.
”På så vis kan tillämpningen av brottsbalkens regler om korruption och upphandlingsrättens uteslutningsgrunder utgöra allmänpreventiva verktyg att motverka korruption”, enligt studien.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer