Efter en infekterad debatt – med ett tonläge inte olikt det i Karlstad kring ett liknande ärende – har kommunens omvårdnadsnämnd beslutat att gå vidare med upphandling av ett flertal verksamheter, bland annat ett demensboende.
-Vi måste ta ansvar för kommunens ekonomiska läge även i vår nämnd, och det här beslutet innebär att vi når en viktig besparing. Vi har en god dialog med de privata entreprenörerna och har sett att de sköter sig bra, säger nämndens ordförande Camilla Sparring (C).
En förväntad besparing på sex miljoner kronor per år anses behövlig för att hantera en kärvare ekonomi efter coronapandemin.
Faluns styrande borgerliga minoritet fick stöd för sin linje av Sverigedemokraterna. Från oppositionshåll ekade protesterna ohörda.
Socialdemokraternas Barbro Ödlund pekar på att Falu kommun haft fall av covid 19-smitta och att situationen i grannkommunen Borlänge varit riktigt svår.
-Vi tycker att det är oansvarigt både mot medarbetare, tjänstemän och fackliga företrädare att i denna situation lägga tid på omfattande arbete och förhandlingar med upphandling när fokus borde ligga på att rädda liv, säger hon.
Totalt berörs närmare 90 anställda av upphandlingarna, som bygger på avtalsperioder på fyra år med möjlighet till förlängning i två år och med avtalsstart våren 2021.
På en punkt nådde Socialdemokraterna en framgång. Efter juridisk avstämning med Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen finner kommunen inget hinder i LOU mot att upphandlad leverantör ska erbjuda heltidsanställning som norm, vilket kommer att infogas till upphandlingsdokument.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer