Allt fler har fått upp ögonen för upphandling som verktyg för att driva utvecklingen mot ökad hållbarhet och mot en mer cirkulär ekonomi. Det är en välkommen utveckling, men tyvärr finns det ett alltför ensidigt fokus på återvunnet material i produkterna i stället för fokus på hela livscykeln. Det kan på sikt bli ett hinder för att uppnå verklig hållbarhet.
Varje år köper kommuner, landsting och övrig offentlig sektor produkter och tjänster för uppskattningsvis 700 miljarder kronor, motsvarande en femtedel av den svenska ekonomin. En ny upphandlingslagstiftning började att gälla i Sverige 2017. En nyhet var möjligheten att ställa upphandlingskrav ur ett livscykelperspektiv och att utgå från en cirkulär ekonomi.
I maj i år presenterade Upphandlingsmyndigheten uppdaterade kriterier för upphandling av skrivare och kopiatorer. Utvecklingen har skett i dialog med branschen, vilket är väldigt positivt. Kriterierna fokuserar på de delar av produktens livscykel med störst påverkan på miljön: energianvändning under drift och användning av förbrukningsmaterial såsom tonerkassetter och papper.
Det är positivt och ett steg i rätt riktning, förutsatt att riktlinjerna används. Men det vore önskvärt att man även inkluderade livscykelkostnader i utvärderingen för att öppna upp för nya modeller, där man går från klassisk upphandling av skrivare och kopiatorer som produkter till att i stället handla upp tjänster, där leverantörerna tar ett helhetsansvar för användningen (utrustning, logistik, service etcetera). Då kan leverantören säkerställa att miljöpåverkan optimeras.
Branschen har länge arbetat med att ta fram analyser för att kunna mäta och förstå en produkts miljöpåverkan över hela livscykeln. Det är viktigt att sådana livscykelanalyser uppdateras regelbundet för att möjliggöra rättvisande jämförelse mellan olika produkter och tjänster. Här har vi leverantörer i branschen ett ansvar.
Tyvärr saknas aktuella och fullständiga livscykelanalyser för återbrukade bläckpatroner och tonerkassetter, som felaktigt anses ha överlägsen miljöprofil eftersom det är så begreppet cirkularitet uppfattas i dag. Det blev tydligt i arbetet med att ta fram de nya riktlinjerna där Upphandlingsmyndigheten refererar till en studie från 2002.
HP har nyligen tagit fram en livscykelanalys som visar att köp av datorer som en tjänst ger lägre total miljöpåverkan. Det beror på att användarna får tillgång till mer optimerad utrustning, mer anpassad it-service, bättre kontroll över hur datorerna används och en säker återvinning eller möjlig återanvändning av produkten.
Liknande analyser av utskrifter visar att det är ekonomiskt fördelaktigt att köpa en tjänst i stället för en produkt om hela livscykeln vägs in. Det handlar om besparingar i form av minskad pappersanvändning med 25 procent, scanning- och printkostnader med upp till 30 procent och energiförbrukningen med upp till 40 procent.
Men de fördelarna kommer inte kommuner, landsting och övrig offentlig sektor tillgodo så länge upphandlingar begränsas till produkter och inte en analys av vilken nytta de tillför när livscykelkostnaderna beaktas.
Det är hög tid att vi i Sverige ställer om så att den totala miljöpåverkan hamnar på agendan. Det är inte enkelt, men i samarbete med offentlig sektor kan vi driva utvecklingen framåt.
Madeleine Bergrahm
hållbarhetschef och programansvarig offentlig upphandling i EU, HP Sverige
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer