Precis som de senaste åren år får Östra Göinge och Osby, som har en gemensam upphandlingsenhet, bra betyg i en enkät från sina leverantörer.
Enkäten innehåller åtta påståenden om tydlighet i förfrågningsunderlag, om det är attraktivt och enkelt att lämna anbud och om bemötande.
Resultatet för 2018 är det bästa sedan mätningarna började 2015. Den genomsnittliga poängen på en femgradig skala blev 4,37, vilket är en ökning från 2017 års 4,16.
Upphandlingschef Daniel Oredsson har ingen särskild förklaring till att hans enhet, som förutom honom själv består av tre upphandlare och en administratör, lyckas så väl.
– Vi har inte gjort någon speciellt, vi gör bara vårt jobb. Men det handlar om att vara öppna och uppmuntra till dialog. Vi är också noggranna med att uttrycka oss så tydligt som möjligt i alla dokument och samtidigt svara på frågor snabbt.
Att enheten är liten, varje år görs drygt 100 upphandlingar, gör det också lättare att ha koll på varandras ärenden.
Skånekommunerna är inte de enda som mäter kvaliteten på upphandling. Frågan finns även med i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet.
2018 fick Östra Göinge godkänt för sin upphandling (3,2 jämfört med rikssnittet 2,7). Helt i linje med den egna enkäten alltså.
Samtidigt fick grannen Osby bara betyget 1,7, och har legat under rikssnittet i flera år.
Daniel Oredsson har svårt att se någon logisk förklaring till skillnaden.
– Vi har fört intensiva diskussioner med företagen i Osby och även med Svenskt Näringsliv om detta. Det enda jag kan se är att det funnits ett par ärenden några år tillbaka i tiden som gör att attityden skulle vara sämre i Osby.
Samtidigt poängterar han att Svenskt Näringslivs enkät besvaras av företag oavsett om de säljer varor eller tjänsten till kommunen.
– Vår enkät mäter hur leverantörerna de facto upplever kontakten med oss, säger Daniel Oredsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer